Foto: Vikipedija

Prodanović je u EU Info centru održao predavanje na temu „Kultura sećanja u javnim spomenicima“, u okvoru Evropske godine kulturnog nasleđa, i istakao da je video da se restaurira spomenik „Zahvalnost Francuskoj“.

„Pobednik“ je u katastrofalnom stanju, ukazao je on i ispričao istorijat spomenika koji je prethodno trebalo da bude postavljen na niskom postamentu na Terazijama.

„Beogradska čaršija je bila zgranuta njegovom nagošću“, rekao je Prodanović.

Prodanović je naveo i da je autor nekih važnih jugoslovenskih spomenika, poput onog u Kragujevcu, na Sutjesci ili Kadinjači, Miodrag Živković svoj rad devedestih godina posvetio „manekenima rata“.

Neki od njegovih radova su spomenik Đorđu Božoviću Giški na Centralnom groblju, odnosno Željku Ražnatoviću na Novom groblju, kao i serija njegovih radova u Republici Srpskoj, istakao je Prodanović.

Prema njegovim rečima, spomenik u Kruševcu „Vila daje barjak Bošku Jugoviću“ je jedan od spomenika koji je „za to vreme“ kvalitetno izrađen i pažljivo osmišljen.

Spomenik je 1904. godine otkrio kralj Petar I Karađorđević povodom 100 godina od Prvog srpskog ustanka, ali je temelje postavio kralj Aleksandar Obrenović 1889. godine povodom 500 godina od Kosovskog boja.

Prodanović je, govoreći o naličju kulture sećanja, odnosno zaboravu, pomenuo primer iz Ulice kralja Milana, odnosno delu dvora u kojem su ubijeni poslednji iz dinastije Obrenovića u majskom prevratu.

Karađorđevići su, čim su došli na vlast, učinili da ta zgrada nestane, rekao je on.

U novije vreme, ocenio je Prodanović, mnogi spomenici se postavljaju stihijski, zaobilazeći pravila i uz neke bizarnosti.

On je pomenuo spomenik caru Nikolaju, Svetom Savi, Gavrilu Principu, treći spomenik Nikoli Tesli.

Car Nikolaj je na granitnom postolju i tom postolju nije bio dozvoljen prelazak preko bugarske granice, nije mogao biti ocarinjen zbog radiokativnosti, po čemu je crveni granit poznat, naglasio je Prodanović.