Počasna paljba i defile povodom Dana državnosti 1Foto: MOD

Počasnoj paljbi prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, komandant Garde general-major Milomir Todorović, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojni građani.

Pre toga je održan promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde Knez Mihailovom ulicom, od Trga Republike do Kalemegdana, koji je počeo uz zvuke „Marša na Drinu“, a potom su se smenjivali srpski marševi „Kraljeva garda“, „Miloš Veliki“ i „Aleksandar Prvi“ i poznate koračnice, pod dirigentskom palicom majora Nebojše Stoiljkovića.

Vojni orkestar Niš izveo je promenadni defile u Nišu, od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga kralja Aleksandra, pod dirigentskom palicom majora Dejana Đorđevića.

Povodom Dana državnosti, Vojni muzej na Kalemegdanu biće otvoren za posetioce 15. i 16. februara od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

Srbija obeležava Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada su srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem na Zboru u Orašcu pokrenuli Prvi srpski ustanak, čime je počela obnova srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. Pored toga, na Sretenje 1835. godine donet je prvi moderni Ustav Srbije.