Počelo prijavljivanje učesnika za Sajam pirotske peglane kobasice 1Foto: Promo

Iz Turističke organizacije navode da sutra počinju prijave za zainteresovane izlagače/takmičare narednog Sajma. Prijavni formular za proizvodjače peglane kobasice koji učestvuju na Sajmu se popunjava u prostorijama Turističke organizacije od 8 do 16 sati. Rok za prijavljivanje je do 15. decembra ove godine. Prijavljivanje izlagača sira, kačkavalja, vina i suvenira počinje 10. decembra.

Sajam pirotske peglane kobasice održava se u sportskoj hali Kej, u Pirotu tradicionalno poslednjeg vikenda u januaru.

Manifestaciju organizuju Turistička organizacija Pirot i Udruženjje proizvodjača pirotske peglane kobasice. Generalni pokrovitelj je Grad Pirot.

Za ovu gastronomsko-turističku manifestaciju, po kojoj je Pirot prepoznatljiv i van granica zemlje,kao i ranijih godina vlada veliko interesovanje turista iz Srbije i inostranstva. Ovaj specijalitet pravi se samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima, je još jedan brend Pirota.

Peglana kobasica pravi se tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.