Slovenački ministar za razvoj Žiga Tirk naglasio je da očekuje sinergijske efekte između slovenačke, evropske i privrede Zapadnog Balkana. Kosovski ministar za transport i komunikacije Fatmir Limaj je rekao da je slovenački kapital već prisutan na Kosovu i da Slovenija iskorištava svoje prednosti na tom tržištu. On je izrazio očekivanja da će Slovenija povećati obim investicija na Kosovu, čemu bi trebalo da se pridruže i druge evropske države.

Zamenica generalnog sekretara Veća za regionalnu saradnju Jelica Minić rekla je da je ideja Slovenije o otvaranju Evropskog centra za razvoj Zapadnog Balkana kompatibilna sa njihovim programom, čiji je cilj reintegracija Zapadnog Balkana, prenos kapitala i ljudskih izvora, transfer znanja i primera dobre prakse iz Slovenije u balkanske države.

Kamen temeljac Evropskog centra za razvoj Zapadnog Balkana biće postavljen danas, a izgradnja kompleksa koštaće 60 miliona evra. Centar će sadržati objekte na 40.000 kvadratnih metara: hotel sa pet zvezdica, kongresni centar, finansijsko-investicioni i poslovni centar i centar za razvoj Zapadnog Balkana.