Foto: N1
Apelacioni sud ukinuo je u junu prvostepenu presudu za fizički napad na Andreja Vučića, Predraga Malog i dva pripadnika Vojske Srbije.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u junu prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. fizički napali braću tadašnjeg predsjednika Vlade Srbije i tadašnjeg gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu pripadnika Vojske Srbije, te potvrdio oslobađajuću presudu komandiru voda Treće jedinice za protivteroristička dejstva Radetu Matiću.

Viši sud u Beogradu osudio je 8. decembra 2017. godine šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomjesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provjere od dvije godine. Jedan žandarm je osuđen na osam mjeseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobođen odgovornosti.

Negirali krivicu

Na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević. Oni su prvostepenom presudom osuđeni za krivično djelo zlostavljanje i mučenje.

Na osam mjeseci uslovno osuđen je Dragan Savić, takođe prvostepenom presudom i zbog krivičnog djela napad na vojno lice dok je Rade Matić oslobođen odgovornosti.

Tokom suđenja koje je počelo još 30. aprila 2015., žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Tekst preuzet sa portala Al Jazzera.