Pokrenuta peticija za očuvanje nezavisnosti Petnice 1Foto: Podrška hrabrim Petničarkama

Grupa nekadašnjih polaznika i saradnika Istraživačke stanice Petnica pokrenula je peticiju na portalu peticije.online, u kojoj poziva na očuvanje nezavisnosti te organizacije.

Uz poruku da podržavaju javno istupanje devojaka koje su bile izložene seksualnom zlostavljanju tokom pohađanja seminara u Petnici, oni su ocenili da ti događaji moraju biti alarm za Istraživačku stanicu da unapredi svoje principe organizacije i komunikacije kako bi se sprečilo njihovo ponavljanje i da ponudi efikasne mehanizme reagovanja i pomoći žrtvama.

„Vinovnik događaja i odgovorni su pojedinci, koji su, kao i cela institucija u kojoj se dogodio, istrpeli oštru i opravdanu kritiku javnosti. U javnosti je kritika Petnice prerasla u ostrašćenu kampanju zasnovanu na nizu neistinitih i jednostranih informacija, koja ugrožava funkcionisanje i urušava njen ugled, dovodeći do opasnosti da umesto konstruktivnog i odgovornog rešavanja problema u pitanje dođe i sam opstanak Stanice“, navodi se u peticiji.

„Pozivamo javnost, sve kojima je stalo do očuvanja ove dragocene institucije, sve relevantne pojedince i ustanove, da se IS Petnica omogući da se sa aktuelnim izazovom, kao i sa ostalim izazovima modernog vremena na planu pedagogije, didaktike i rada sa mladima, hitno i ozbiljno suoči i prevaziđe ih na jedini moguć način – svojim snagama, u saradnji sa širokom mrežom saradnika, saveznika i prijatelja, pritom zadržavajući autonomiju kao osnovni preduslov da se nastavi sa razvojem svega što ISP čini jednom od najprepoznatljivijih institucija za naučno obrazovanje na svetu.

Podređivanje Petnice „sistemu“ i rešenja poput njenog uključivanja u bilo kakvu mrežu obrazovnih institucija pod ingerencijom Ministarstva prosvete imalo bi pogubne posledice po sve ono što Istraživačka stanica predstavlja. Problemi time ne bi bili rešeni, jer oni nisu strani ni drugim obrazovnim institucijama“, poručuju autori peticije i apeluju na rukovodstvo Petnice da transparentno informiše javnost o konkretnim merama, procedurama i promenama koje preduzima u cilju sprečavanja ponavljanja neprihvatljivih obrazaca.

U peticiji je istaknuto i da je Petnica jedinstvena obrazovna institucija na našim prostorima, ali i u svetskim okvirima.

„Rad u Petnici ne zasniva se na hijerarhiji, već na uzajamnosti, razmeni ideja između učenika, studenata i vrhunskih naučnika od kojih su mnogi i sami (nekadašnji) Petničari i Petničarke. Petnica podstiče radoznalost, postavljanje pitanja, povezivanje znanja iz različitih disciplina i pozitivno je formativno uticala na hiljade mladih ljudi. Mnogi od njih se danas nalaze na najprestižnijim svetskim univerzitetima, institutima i laboratorijama. Za ovakav model rada osnovni uslov uvek je bio nezavisnost od državnih, javnih i profitnih ustanova u organizaciji, planiranju sadržaja, i formiranju ambijenta i principa rada“, piše u peticiji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.