Pokret 1 od 5 miliona: Zašto kompanija Ziđin ne postupa po nalogu ministarstva? 1Blokada puta u Majdanpeku Foto: 1 od 5 miliona

Zašto kineska kompanija Ziđin još uvek ne postupa po nalogu Ministarstva rudarstva i energetike i ne radi ništa na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se zaštitila reka Pek – pitanje je koje je Pokret „1 od 5 miliona“ postavio ministarki Zorani Mihajlović.

Pokret „1 od 5 miliona“ kaže i da razume da je teško iz fotelje u Beogradu videti šta se dešava u istočnoj Srbiji I poručuje ministarki rudarstva da dođe u Bor u Majdanpek i vidi stanje na terenu.

-Podsećamo ministarku da je Ziđinu dala rok do 30. aprila da izgradi postrojenje za preradu otpadnih voda. Prema informacijama koje smo dobili, na tome se još uvek ništa ne radi, pa pitamo koje će sankcije zagađivač Ziđin snositi kada propusti ovaj rok. I da li će snositi ikakve, ili će i dalje cenu zagađenja da plaćaju ljudu u istočnoj Srbiji svojim zdravljem? – navodi se u saopštenju Pokreta „1 od 5“ miliona koji ujedno pohvaljuje ministarku Mihajlović što je reagovala iako je, kako kažu „njena reakcija iznuđena protestom i blokadom puta koji su organizovali 5. apila u Majdanpeku.

– Nije reagovala, kao ni njene kolege iz Vlade, tokom prethodne četiri godine koliko traje zagađivanje Peka, trovanje vazduha i ljudi u istočnoj Srbiji. Gospođa ministarka, kao i cela Vlada, reaguju tek pod pritiskom. Lepo je što su naš zahtev za izgradnju postrojenja naložili Ziđinu, ali podsećamo ih da je neophodno sprovesti i druga rešenja koja smo ispostavili 5. aprila: postavljanje filtera za prečišćavanje vazduha na svim pogonima Zinđina, ograničavanje ekploatacije rude u određenim vremenskim intervalima u toku dana i noći i poštovanje Zakona o zaštiti životne sredine – ističe se u saopštenju Pokreta koji će nastaviti da ukazuje na sve probleme, zagađivače i potencijalne ekološke katastrofe, ali i da daje jasna rešenja za sve te probleme.

-Nastavićemo da ohrabrujemo ljude u lokalnim zajednicama, pružamo im podršku i stajemo uz njih, pa makar bilo potrebno ponovo blokirati neki put kako bi se rešenja koja dajemo, a koja su u interesu svih građana, sprovela.- naglašavaju u „1 od 5 miliona“.

Podsećamo da je pre dve nedelje je u Majdanpeku, pred opštinskom zgradom održan protest koji je organizovao Pokret  „1 od 5 miliona“ kojim je zahtevano hitno rešavanje tri glavna problema: pitanja stanova rudara koje je aktuelni režim uz prodaju rudnika poklonio kinesko kompaniji Ziđin, ekstremnog zagađenja vazduha i vode koje generiše ova kompanija i obezbeđivanje pomoći preduzetnicima koji su na ivici egzistencije usled epidemije. Uz zahteve, demonstranti su dostavili i konkretna rešenja problema na koje se zahtevi odnose.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Pokret 1 od 5 miliona: Zašto kompanija Ziđin ne postupa po nalogu ministarstva?”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.