Foto: Festival nauke

Kao i ranijih godina, najbolji osnovci i srednjoškolci Srbije posebnu priliku za prikazivanje svojih ideja imaće u Ekspertinejdžer zoni (Hala 9) gde će njihove nesvakidašnje naučne postavke iz oblasti matematike, fizike, robotike, programiranja, hemije, pa čak i psihologije biti dostupne posetiocima. Pojedine postavke, iz oblasti robotike, biće od velike koristi osobama sa invaliditetom u svakodnevnim obavezama.

Matematička gimnazija iz Beograda pripremila je miks različitih primena robota i robotike na našu svakodnevicu. Žiromobil je robot koji se kontroliše bežično pokretima ruke. Koristeći žiroskop vezan za ruku korisnika sistem određuje položaj ruke i podatke, koristeći blutut, šalje robotu koji potom aktivira svoje motore u zavisnosti od položaja korisnikove ruke i kreće se na odgovarajući način. Na taj način je upravljanje robotom maksimalno pojednostavljeno. Robot kontrolisan glasom mikrofonom detektuje komande korisnika, prepoznaje ih i izvršava. Iako ograničen, skup komandi je dovoljan za jednostavnu manipulaciju robotom. Moguće je dodavati nove komande i povećati funkcionalnost kao i moguće oblasti primene.

Sekcija primenjene fizike i elektronike Prve kragujevačke gimnazije pružiće mogućnost mlađim posetiocima, pa čak i onim starijim, da na krajnje jednostavan način zakorače u svet robotike i programiranja. Tako će jedna od stvari koju oni prikazuju posetiocima biti robot koji prati objekat – gde će posetilac moći da pomeranjem stubića zadaje poziciju do koje robot treba da dođe. Jedan od elemenata postavke, koji može da bude od koristi osobama sa invaliditetom jeste i pomeranje kursora zenicama – posetilac ce pomeranjem svojih zenica moći da kontroliše rad kursora na svom računaru.

Crveni krst Beograd (Hala 8) posetioce će obučiti adekvatnoj reakciji i prvoj pomoći. Kroz četiri postavke okupljenim posetiocima predstaviće se deo programa Prva pomoć, Ublažavanja posledica nesreća, Realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, kao i deo programa Spasilaštvo na vodi. U sklopu prve pomoći obučeni volonteri Crvenog krsta će predstaviti značaj poznavanja ove veštine, a učesnici će biti u prilici da nauče kako da pravilno izvedu tehnike oživljavanja (kardiopulmonalna reanimacija), kao i primenu automatskog eksternog defibrilatora (AED aparat).

Volonteri će prikazati način šminkanja različitih vrsta povreda i stanja, a učesnici će i sami moći da iskažu svoju kreativnost kroz boje i materijale koji se koriste u ovoj tehnici. Programom Smanjenja rizika i ublažavanja posledica od elementarnih nepogoda prikazaćemo kako se zaštititi, pripremiti i pravilno reagovati tokom elementarnih nepogoda. Takođe, svi učesnici festivala biće u prilici da nauče i tehnike spasavanja na vodi, a ujedno će biti informisani o merama zaštite i bezbednosti na kupalištima.