Naime, „Srbija voz“ a.d. obavestio je korisnike svojih usluga da su od 1. marta vozovi koji su saobraćali na relaciji Zaječar – Majdanpek produžili put preko Kučeva do Požarevca.

Prvih sedam dana za sve putnike važi promotivna cena karte sa popustom od 90 odsto. Međutim, razdaljinu od oko 90 kilometara između Požarevca i Majdanpeka, vozovi će prelaziti za dva sata i 23 minuta, iako je, dok je trajala obnova koloseka najavljivano da će vožnja na ovom pravcu trajati sat i po vremena, što bi značilo da bi prosečna brzina ostvarena između ova dva mesta iznosila oko 60 kilometara na čas. Sada, sudeći po novom redu vožnje, prosečna brzina između dva mesta će biti oko 37km/h, tako da nije jasno zašto će se putničke kompozicije ovako sporo kretati, praktično gotovo isto kao pre šest godina, a mnogo duže nego u odnosu na period krajem prošlog veka.

Kada se tome doda i deonica od Majdanpeka do Zaječara, putnici od središta Braničevskog okruga do središta Timočkog će putovati čitavih pet sati, što je otprilike isto vreme za koje se nekad putovalo od Zaječara do Beograda, znači dodatnih osamdesetak kilometara od Požarevca preko Male Krsne do Beograda. Inače pravac Mala Krsna – Požarevac – Kučevo – Majdanpek – Bor – Zaječar – Niš je paralelan Koridoru 10 i ima strateški značaj za Srbiju, a sada zbog nedavno otpočelih radova na deonici od Niša do Zaječara i planirane rekonstrukcije od Požarevca do Beograda je praktično neupotrebljiv.

Podsetimo, pre početka i za vreme radova na ovoj železničkoj trasi, obećano je da će kolosek biti osposobljen za maksimalnu brzinu od 80 kilometara na sat, što bi jedino bilo konkurentno autobuskom i saobraćaju individualnim vozilima. Inače, pruga Požarevac – Majdanpek građena je etapno od 1938. do 1959. godine, a rekonstruisana je u periodu od maja do novembra prošle godine. Obnovljenom prugom prvo su krenuli teretni vozovi, a sada i putnički, koji su na ovoj relaciji poslednji put saobraćali u junu 2013. godine.

Putnički samo dva puta dnevno

Putnički vozovi koji su polazili iz Zaječara za Majdanpek u 06:30 i 14:55 časova, polaziće u 06:22 i 15:04 časova do Požarevca, kao i vozovi koji su iz Majdanpeka za Zaječar polazili u 09:00 i 17:40 časova, polaziće iz Požarevca za Zaječar u 06:15 i 15:08 časova. Vozovi na relaciji Majdanpek – Požarevac – Majdanpek, staju u Brodici, Voluji, Kučevu, Kaoni, Zviždu, Rabrovu – Klenju, Češljevoj Bari, Majilovcu, Stigu, Sopotu, Požarevačkoj rasputnici i stajalištu.

Povezani tekstovi