Popadić: Nema mesta daljem popuštanju mera, daleko smo od kolektivnog imuniteta 1Foto: Screenshot YouTube/N1

Imunolog Dušan Popadić izjavio je danas da ne misli da su trenutne mere protiv korone posebno restriktivne, tako da nije siguran „da ima sad mesta za dalje popuštanje generalno, naročito nema mesta opuštanju pojedinca“.

„Poslednjih nekoliko dana broj otkrivenih slučajeva novozaraženih se kreće oko hiljadu što je svakako bolje nego prethodnih nedelja, ali još nije dovoljno dobro i nikako ne treba da se u potpunosti opuštamo. Kad kažem ne treba da se opuštamo mislim da svaki pojedinac treba da se pridržava maksimalno propisanih epidemiloških mera“, rekao je Popadić za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je rekao da smo „još uvek dosta daleko“ od kolektivnog imuniteta.

„Kada bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda ćemo moći da pričamo o nekom kolektivnom imunitetu koji će da štiti one najslabije među nama. Nismo još blizu, ako se ovim tempom nastavi možda do jeseni, ako ne dođe do nekog preteranog opuštanja i usporavanja procesa imunizacije onda ćemo negde na jesen imati neuporedivo povoljniju situaciju“, ocenio je Popadić.

On je naveo i da je „najvažnije od svega što je moguća brža imunizacije, da se satre pandemija u svom korenu“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Popadić: Nema mesta daljem popuštanju mera, daleko smo od kolektivnog imuniteta”

  1. a sta ako virus kruzi 5-6 godina? Vec je godinu i po. Sta znaci u tom smislu „nema popustanja“? Zivot u vanrednom stanju? Deca koja jedva da idu u skolu? Brucosi koji ne poznaju svoje kolege sa godine? Jedva i zgradu fakulteta….kojima preporucujemo da ne izlaze, da se ne okupljaju, ne prave zurke, ne prilaze jedni drugima, da izbegavaju kontakte i sa roditeljima? Da li je to racionalan savet?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.