Porodica Karimanović podnela žalbu Savetu za štampu protiv četiri tabloida 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Aleksandra i Robert Karimanović podneli su Savetu za štampu žalbe protiv dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Kurir i Alo jer smatraju da je prekršeno pravo na privatnost njihove maloletne ćerke i Kodeks novinara Srbije.

U žalbi se pozivaju na obavezu medija da štite privatnost, dostojanstvo i integritet osoba o kojima pišu, kao i da osiguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena ili fotografije.

Savet za štampu naveo je danas da je na njegovu adresu stiglo ukupno 20 žalbi na izveštavanje o otmici i potrazi za dvanaestogodišnjom devojčicom i da će se o tome izjasniti na sednici 30. januara, nakon što dobiju odgovore redakcija koje su objavile sporne tekstove.

Savet za štampu je dodao da su mu se, povodom tog slučaja, prethodnih dana obraćali i drugi građani koji su bili uznemireni objavljivanjem tih tekstova, kao i pojedine nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava dece i žrtava zločina.

„Ne želeći da dodatno povređujemo privatnost i dostojanstvo maloletne žrtve, odlučili smo da ovoga puta odstupimo od uobičajne prakse da sve sporne tekstove objavimo na sajtu Saveta za štampu i objavićemo samo linkove ka tekstovima koji su sastavni deo žalbi“, dodaje se.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Porodica Karimanović podnela žalbu Savetu za štampu protiv četiri tabloida”

  1. Ministarstvo kulture i informisanja i potpresednica Vlade Srbije Zorana Mihajlovic izjavili su 09. Januara ove godine da ocekuju hitno reagovanje tuzilastva. Danas je 21 Januar., sta se dogadja drugovi iz Tuzilatva ? Gde je zapelo ? Molio bih da ne cenzurisete ako je moguce.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.