Foto: Medija centar

Akciju „Ravnopravno do cilja“ Poverenik za zaštitu ravnopravnosti organizuje sedmi put u okviru 31. Beogradskog maratona, zajedno sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda kako bi se pokazalo da mogu biti ravnopravni građani.

Prema njenim rečima, broj učesnika sportista sa invaliditetom iz godine u godinu se uvećava, a ove godine u humanitarnoj akciji obezbeđena su prva maratonska kolica za Željka Likića, člana Saveza.

Janković je upozorila da su osobe sa invaliditetom u Srbiji među najdiskriminisanijim, pre svega zbog arhitektonskih barijera, pa i onih u glavama ljudi zbog predsrasuda prema građanima sa invaliditetom da oni mnogo toga ne mogu, što nije istina.

Ova slika koju danas šaljemo sa Beogradskog maratona treba da bude uobičajena slika Srbije u kojoj svi žive ravnpravno, poručila je Poverenica na štandu Poverenika kod Pionirskog parka.

Šef Misije OEBS Andrea Oricio izjavio je da je današnja inicijativa jednakog pristupa veoma važna na sportskom događaju i predstavlja veliki korak kojim se omogućava učešće osoba sa invaliditetom.

Kako je istakao, time se postiže dragocen rezultat, učešće raste, imamo paraolimpijske šampione i atletičare, što govori da je inkluzija moguća.