Poverenica: U Srbiji nema rasta antisemitizma 1Brankica Janković Foto: ravnopravnost.gov.rs

Otvarajući taj skup, predsednik Svetskog kongresa Jevreja, Ronald Lauder, upozorio je da je u prethodnih godinu dana čak 44 odsto mladih Jevreja u Evropi barem jednom bilo meta napada.

Poverenica Janković je rekla da za razliku od aktuelnog rasta antisemitizma u Evropi, Srbija ne beleži porast incidenata i ocenila da Srbija „veliku pažnju posvećuje negovanju antifašizma“.

„U desetogodišnjoj praksi rada Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, imali smo tri pritužbe i svakoj smo pristupili potpuno svesni da svaki individualni slučaj diskriminacije može imati ogromne posledice i postati mnogo ozbiljniji“, rekla je poverenica.

Poverenica je takodje rekla da je neophodna obuka mlađih generacija, na njima prijemčiv način, i tako im približiti važnost borbe protiv antisemitizma i diskriminacije uopšte.

Janković je bila na svečanoj večeri na kojoj je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel uručena „Nagrada Teodor Hercl“ za „zalaganja za ideal tolerantnog sveta za jevrejski narod“, navedeno je u saopštenju.