Poverenica: Žene najizloženije diskriminaciji 1Foto: N1

Janković je precizirala da je to slika izvedena na osnovu broju pritužbi koje su stigle njenoj službi, što će biti predstavljeno u njenom novom izveštaju

Kada je reč o pripadnicima LGBT populacije, uglavnom imamo prijavljene slučajeve diskriminacije u javnoj sferi, u medijima, gde su oni posebno izloženi uznemiravanju i ponižavajućem postupanju, rekla je Janković na debati „Diskriminacija kao način života“ u organizaciji Peščanika.

Prema njenim rečima, izdavaja se i pojava diskriminacije po osnovu zdravstvenog stanja i godina starosti.

Povodom nesuglasica koje prate izradu i donošenje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Janković je rekla da sve može da se politizuje, ali da javne politike ne mogu da se kreiraju drugačije nego kroz politiku.

Ona je, međutim, ukazala da se preteruje, jer Srbija već ima odgovarajući antidiskriminacioni pravni okvir i niko ne bi ostao nezaštićen kad prijavi diskriminaciju.

Poverenica je predočila da bi fokus u položaju žena trebalo da bude na problemima s kojim se one svakodnevno susreću, kao što je ostajanje bez posla ili diskriminacija zbog materinstva, što je česta u praksi u Srbiji.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Daša Duhaček naglasila je da se pitanje rodne ravnopravnosti mora rešavati paralelno sa svim drugim pitanjima u društvu, kao parametar za sva druga pitanja.

Prema njenim rečima, u Srbiji su i dalje uvrežene teze iz 19. veka, pa se kao argument postavlja pitanje šta će biti s poslovima za muškarce ako ženama omogućimo da učestvuju na tržištu rada. Predstavnica Saveza slepih Srbije Jelena Stojanović je navela da je diskriminacija osoba sa invaliditetom izraženija u manjim sredinama nego u Beogradu.

Najviše smo diskriminisani kod institucija kada treba da ostvarimo neko pravo, kod javnih beležnika, u bankama, poštama, kad treba da podignemo platu ili penziju, rekla je Stojanović.

Iako Zakon o zabrani diskriminacije predviđa da slepi kao sredstvo potpisa koriste faksimil, i dalje se borimo da te osobe ne budu šikanirane gde god da moraju da se potpišu, predočila je ona.

Stojanović je navela da su žene sa invaliditetom višestruko diskriminisane, prvo zato što su žene, pa zato što su sa invaliditetom, a teže dolaze do posla ako su neobrazovane, a onda i ako žive na selu.

Poverenica je navela da je njena služba uputila preporuku svim ministarstvima da se omogući da se slepe i slabovide osobe potpisuju faksimilom i da će se videti kako će se to sporovesti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.