Poverenik: Škole obavezne da štite podatke koje dobiju od učenika i roditelja 1Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Poverenik je to saopštio zbog povećanog broja obraćanja roditelja učenika u vezi sa zahtevima koje škole upućuju roditeljima da se izjasne da li su saglasni na određeni modalitet i uslove ostvarivanja nastave na daljinu, u uslovima pandemije korona virusa.

„Sve obrazovno-vaspitne ustanove koje realizuju nastavu na daljinu imaju obavezu da preduzmu adekvatne organizacione, tehničke i kadrovske mere zaštite podataka kojima raspolažu, kako bi bilo osigurano da će se prikupljeni podaci koristiti samo u meri u kojoj je to neophodno za ostvarenje obrazovno-vaspitnog rada odredjene ustanove i da neće doći do neovlašćenog pristupa podacima o ličnosti nastalim u realizaciji obrazovno-vaspitnih aktivnosti“, naveo je Poverenik.

On je dodao da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ne odredjuje konkretne mere koje su obrazovno-vaspitne ustanove obavezne da preduzmu, niti uredjuje druga specifična pitanja koja se tiču obrade podataka o ličnosti, već se ta pitanja uredjuju posebnim propisima, o čijem se sprovodjenju stara Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Ovo konkretno znači da Poverenik nije ovlašćen da pojedincima daje obaveštenja o obradi podataka o njihovoj ličnosti koju vrši odredjeni rukovalac, u konkretnom slučaju obrazovno-vaspitna ustanova, niti da, na zahtev fizičkih i pravnih lica daje mišljenja o primeni odredaba propisa kojima se uredjuje oblast obrazovanja i vaspitanja.

Poverenik upućuje sve zainteresovane da se radi dobijanja mišljenja i obaveštenja u vezi sa organizacijom i izvodjenjem obrazovno-vaspitnog rada obrate odgovarajućoj ustanovi ili Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“, dodaje se.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.