Požarevac: Zaposlenima u komunalnim preduzećima puna zarada prilikom bolovanja zbog korone 1Foto: Požarevac.rs

Primenjujući mere Vlade na olakšavanju posledica epidemiološke situacije, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović potpisao je danas aneks I Posebnog kolektivnog ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti sa predsednikom Sindikata komunlanih delatnosti Bobanom Martinovićem.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović rekao je da se ovaj aneks odnosi na plaćanje privremenog odsustva sa rada zbog potvrđene zarazne bolesti Kovid 19 ili zbog mere izolacije i samoizolacije.

Tako da će, u slučaju za prvih 30 dana odsustva, poslodavac isplaćivati zaradu iz svojih sredstava, a za odsustvo od preko 30 dana zarada će se isplaćivati tako što će se iz sredstava obaveznog zdravstenog osiguranja obezbediti zakonom propisan iznos naknade zarade, a poslodavac će iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100 odsto osnova za naknadu zarade.

Odsustvo sa rada se dokazuje rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaska državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije MUP) ili izveštajem lekara sa doznakom. Tako će zaposleni imati punu platu tokom bolovanja ili izolacije.

Ovo je mera Vlade Republike Srbije koju grad prati i primenjuje.

Do sada su izvršene izmene i dopune posebnih kolektivnih ugovora za zdravstvene ustanove, socijalnu zaštitu, državnu upravu, lokalnu samopoupravu, MUP, predškolsko obrazovanje, visoko obrazovanje. Grad Požarevac je među prvima u Srbiji potpisao ovakav Aneks posebnog kolektivnog ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti. Lokalna samouprava i na ovaj način pokazuje svoju solidarnost i brigu o radnicima i imali su odličnu saradnju sa sindikatima, rekao je Pavlović. On je ovom prilikom pohvalio radnike iz ovih javnih preduzeća, koji su bili na visini zadatka tokom vanredne situacije. Gradonačelnik je zaključio da je preventiva bila na izuzetno visokom nivou što pokazuju i brojevi zaraženih u odnosu na druge gradove u Srbiji.

Boban Martinović predsednik Sindiakta zaposlenih u komunalnim delatnostima Grada Požarevca se zahvalio Gradu Požarevcu što je imao sluha za ove radnike koji su punom parom radili tokom vanrednog stanja i da nijedno javno preduzeće nije imalo prekida u radu i da su sve poverene poslove obavili.

Z. V.

Foto – pozarevac.rs

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.