Tužba protiv vlade SAD zbog prednosti firmama žena i manjina u raspodeli KOVID-pomoći 1Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Jedno konzervativno pravno udruženje je u sredu podnelo tužbu protiv administracije SAD predsednika Džozefa Bajdena zbog davanja prioriteta restoranima i barovima u vlasništvu žena i nekih etničkih i drugih manjina u paketu pomoći zbog posledica pandemije, tvrdeći da su time beli muškarci „gurnuti na kraj reda“ za pomoć njihovim restoranima.

Tužba „Instituta Viskonsina za pravo i slobodu“ odnosi se na period do 24. maja kada će Fond za revitalizaciju restorana sa 28,6 milijardi dolara pomoću preduzeća u vlasništvu žena, veterana ili socijalno i ekonomski ugroženih pojedinaca, a potom će za pomć moći da se prijave i drugi.

Bajden je ranije rekao da je ekonomska kriza izazvana pandemijom KOVID-19 nesrazmerno naštetila preduzećima u vlasništvu žena i manjina.

Grupa koja je tužila tvrdi da su razlike među polovima i rasama neustavne i traži hitno oustavljanje isplata u okviru programa dok savezna vlada ne počne da ih obrađuje po principu „ko prvi dođe“.

Davanje prednosti firmama žena i drugih, „s obzirom na ograničenu količinu sredstava, dovodi bele muškarce podnosioce zahteva u značajan rizik da će novac nestati pre no što se obrade njihove prijave“, navodi se u tužbi.

Program se oslanja na definiciju „socijalno ugroženih“ koja je ograničena na ljude „podvrgnute rasnim ili etničkim predrasudama ili kulturnim predrasudama zbog svog identiteta kao člana grupe, bez obzira na njihove individualne kvalitete“. Pretpostavljene socijalno ugrožene grupe uključuju: crne Amerikance, Hispance, Starosedeoce (Indijance), uključujući Starosedeoce Aljaske i Havajce, Azijske pacifičke Amerikance i Amerikanci potkontinentalne Azije.

Isti Institut za pravo i slobodu je administraciju Bajdena prošlog meseca tužio u ime poljoprivrednika-belaca sa Srednjeg zapada zbog drugog dela paketa pomoći povodom pandemije, od 1,9 biliona (hiljada milijardi) dolara, tvrdeći da ne mogu učestvovati u programu opraštanja zajma dobijenih povodom ppandemije, jer su belci.

U okviru novog Bajdenovog programa pomoći, restorani i barovi mogu se kvalifikovati za bespovratna sredstva jednaka gubicima prihoda od pandemije, sa ograničenjem na do 10 miliona dolara po preduzeću i pet miliona dolara po lokaciji.

Program je namenio 9,5 milijardi dolara za najmanje restorane i barove, a trećinu prijava podnela su preduzeća s godišnjim prihodom od pre pandemije manjim od 500.000 dolara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.