Od 8. novembra ukida se zabrana putovanja u SAD 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Američki predsednik Džozef Bajden doneo je danas izvršnu uredbu po kojoj će biti potrebno da strani državljani koji putuju u Sjedinjene Države budu potpuno imunizovani, saopštila je Bela kuća.

Istovremeno se od 8. novembra ukida zabrana putovanja u Sjednjene Države, uvedena početkom prošle godine, putnicima iz Šengenskog prostora, Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike, prenosi Glas Amerike.

U interesu je Sjedinjenih Država da odstupe od ograničenja koja važe za svaku pojedinačnu zemlju, koja su primenjivana tokom pandemije kovida, i da usvoje politiku koja se prvenstveno oslanja na vakcinaciju da bi se unapredio bezbedan nastavak međunarodnih avioputovanja, navodi se u objavi američkog predsednika.

Bela kuća je potvrdila da su deca mlađa od 18 godina izuzeta od novih pravila, kao i osobe sa zdravstvenim problemima.

Bajdenova administracija precizirala je šta aviokompanije treba da učine kako bi potvrdile da su putnici vakcinisani pre ukrcavanja na letove prema Sjedinjenim Državama.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naveo je da će biti prihvaćene sve vakcine koje su odobrila američka regulatorna tela ili Svetska zdravstvena organizacij, a prihvatiće i ukoliko su putnici primali mešovite doze vakcina.

Sledećeg ponedeljka CDC bi trebalo da izda nove smernice za praćenje kontakata, prema kojima će aviokompanije biti u obavezi da prikupljaju podatke od putnika zbog praćenja onih koji su potencijalno bili izloženi različitim sojevima kovida 19.

Putnici će biti u obavezi da dostave dokumentaciju o vakcinaciji dobijenu od, kako je navedeno, zvaničnog izvora, s tim što poslednja doza mora da bude najmanje dve nedelje pre putovanja.

Merama je propisano i da bi putnici trebalo da dostave negativan test na koronavirus urađen 72 sata pre polaska na put.

Bela kuća je navela da je potrebno da nevakcinisani Amerikanci i strani državljani, koji mogu biti izuzeti od novih pravila, dostave negativan kovid test urađen u roku od 24 časa pre polaska.