Pravosuđe do daljeg radi po vanrednom režimu 1Foto: Stefana Savić

Kako je Danasu rečeno u Ministarstvu pravde, uzimajući u obzir da je još uvek na snazi vanredno stanje zbog epidemije virusa korona, na Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19 nije još uvek razgovarano o ublažavanju mera, kada je u pitanju rad pravosudnih organa i pravosudnih profesija.

Kako ovo pitanje još uvek nije razmatrano, tužilaštva i sudovi će i dalje nastaviti da rade po režimu koji je uspostavljen sredinom marta, baveći se samo hitnim i posebno osetljivim predmetima sa minimalnim radom sa strankama.

Preporuka koja je data nakon sastanka predstavnika ministarstva, Vrhovnog kasacionog suda i Republičkog javnog tužilaštva je da se u krivičnim predmetima postupa u onima u kojima se određuje ili traži pritvor, u kojima su maloletna lica stranke u postupku, onima koji se tiču nasilja u porodici, kao i predmetima u kojima postoji opasnost da dođe do zastarelosti.

Takođe, preporučeno je da se rade predmeti u kojima postoji veći broj krivičnih prijava, a počinjena su tokom vanrednog stanja, ali i oni predmeti koji se odnose na krivična dela nedozvoljena trgovina, nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i prenošenje zarazne bolesti. Preporuka je bila da se svi ostali pretresi i procesne radnje odlože do okončanja vanrednog stanja.

Slične preporuke odnosile su se i na građansku materiju, pa su se tako odlagali svi postupci osim onih koji se tiču sporova koje zakon tretira kao hitne, postupci međunarodno-pravne pomoći, postupci o stečaju i reorganizaciji, ali i odlučivanje o zabrani rasturanja štampe.

Prioritet su imali i sporovi o utvrđivanju očinstva i materinstva, kao i sporovi za zaštitu od diskriminacije i zlostavljanja na radu. Ostali postupci se nisu održavali.

Za vreme vanrednog stanja sudije osnovnih, viših, prekršajnih i privrednih sudova, kao i zamenici tužioca odlazili su na posao osim ukoliko je bilo moguće pronaći način da rade od kuće. S druge strane, sudije Vrhovnog kasacionog suda i apelacionih sudova su dolazile na posao samo ukoliko je to bilo neophodno.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.