Foto: Wikipedia

On je pozvao gradske odbornike koji imaju saznanja u vezi sa takvim „zloupotrebama“ da mu dostave dokumentaciju, koju će on, kako je kazao, proslediti policiji i tužlaštvu, ili da se sami obrate ovim organima.

Poziv gradonačelnika Bulatovića (SNS) usledio je nakon brojnih primedbi u delu javnosti da promena namene i karakteristika nekih od lokacija regulisanih najnovijim izmenama GUP-a predstavlja kršenje zakona, u korist pripadnika aktuelne vlasti i investitora bliskih vlastima. Primedbe ove vrste posebno su se odnosile na potencijalnu izgradnju višespratne javne garaže u parku Sveti Sava, uz samu Osnovnu školu „Sveti Sava“ i Crkvu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, izgradnju multimedijalnog kulturnog centra na prostoru koji sada koristi „Niš ekspres“ koji je u većinskom vlasništvu kompanija Miroslava Miškovića, izgradnju velikog tržnog centra na lokaciji „Đačko ostrvo“ u neposredoj blizini, takođe, velikog tržnog centra „Roda“, kao i potencijalne promene namene zemljišta u blizini novog Kliničkog centra Niš, koje bi mogle da dovedu i do rušenja obližnjih kuća, koje su legalno izgrađene, upisane u katastar i predviđene aktuelnim niškim GUP-om.

– Sva ova rešenja u izmeni GUP-a doneta su u skladu sa zakonom i isključivo u javnom interesu, koji zastupa Grad, jer je za nas takav interes jedino relevantan. U donošenju ovog urbanističkog plana sprovedena je kompletna zakonom predviđena procedura. Kako bi se izdejstvovala drugačija rešenja za neke od ovih lokacija, na mene je vršen pritisak, bilo je i ucena, a pritisak je vršen i na neke gradske odbornike. Reč je o teškim zloupotrebama i manipulacijama u političke svrhe, a na korist nekih privatnih interesa, vezanih za ove lokacije- rekao je Bulatović na sednici Skupštne grada.

On je optužio Televiziju Belle amie, nazivajući je „jednom televizijom“, da vodi kampanju, čak i „u noćnim satima“, i „na svakih sat vremena“, da „odbrani nečiji privatni interes“, posebno u pogledu lokacije kod Osnovne škole „Sveti Sava“, te izgradnje gradskog multimedijalnog kulturnog centra na lokaciji na kojoj je sada Miškovićev „Niš-ekspres“.

– Očigledno je da se u javnosti uvek aktuelizuju lokacije gde neko ima privatni interes, a mi zadiremo u taj interes. Ali, ne mogu da shvatim da ispadamo krivi zato što štitimo javni interes građana- rekao je Bulatović.

On je obećao da „dok je ove gradske vlasti, i dok je on gradonačelnik“, na lokaciji u parku „Sveti Sava“, neće biti izgrađena javna višespratna garaža. Precizirao da parcijalne izmene GUP-a ne predviđaju konkretno rešenje za tu lokaciju, već predviđaju izgradnju poslovno- trgovinskog centra, kao i mogućnost da investitori izaberu da li će tu graditi javnu nadzemnu garažu, ili podzemnu garažu, ili parterno parkiralište. Pošto je Grad investitor, on neće izabrati opciju izgradnje nadzemne garaže, koja će smetati đacima i građanima, obećao je on.

Bulatović je kazao da su rešenja da novi multimedijalni kulturni centar, čiju izgradnju hoće da finansira Ministarstvo kulture, bude izgrađen na lokaciji „Niš ekspresa“, a novi tržni centar na lokaciji Đačko ostrvo- „iznuđena“. Precizirao je da je kulturni centar trebalo da bude izgrađen u Skopljanskoj ulici, ali je, kako je kazao, predhodna gradska vlast, na čelu sa DS, naprasno odlučila da izmeni planska urbanistička dokumenta i na toj lokaciji podigne stambeni objekat, tako da aktuelna vlast mora da traži novu lokaciju za tu namenu. Dodao je da univerzalna sportsko- sajamska arena ne može da bude izgrađena na Đačkom ostrvu jer je predhodna vlast tu izgradila tržni centar „Roda“, i to „sa građevinskom dozvolom za sportsko sajamsku halu- što je zloupotreba“, tako da sada nema mesta za izgradnju velike arene.

Gradonačelnik je dodao da novi GUP nije doneo konačno rešenje šta će biti sa zonom pored novog KC, već je predvideo da će to regulisati budući Plan regionalne regulacije za površinu Gradske opštine Medijana. On je kazao da će taj Plan odrediti da li će ta zona zadržati stambeno- poslovnu namenu, ili će, pak, ona „pripasti“ KC-u ili dobiti samo poslovnu namenu, što bi značilo da tamošnji i budući stambeni obekti neće biti „poželjni“.

– Ja za sve ove lokacije nemam nikakav privatni interes, što je lako proverljivo, niti zastupam privatni interes bilo kog investitora ili „moga prijatelja- građanina“. Problem je, međutim, što predstavnici Grada imaju takve interese. Nema nikakvih garancija da u Parku „Sveti „Sava“ neće biti izgrađena nadzemna garaža, jer imamo samo reč gradonačelnika, a takva garancija ne piše ni u jednom gradskom planskom dokumentu. Prema dostupnim informacijama, lokacija kod „Niš ekspresa“ biće data Miškoviću, nakon što se „zaboravi“ na miltimedijalni kulturni centar, pošto ove izmene GUP-a ne predviđaju izgradnju centra, već samo mogućnost izgradnje, ukoliko se javi investitor- rekao je opozicioni odbornik Branislav Jovanović.

Odbornici DS u Skupštini grada predložili su niškim vlastima da odustanu od ovakve izmene GUP-a, koja je izazvala brojne negativne reakcije u delu javnosti, te da novi predlog GUP-a dostave odbornicima tek nakon ozbiljne javne rasprave. Uprkos tome, većina odbornika Skupštine grada, u vreme zaključenja ovog izdanja, usvojila je predlog izmene ovog. najvaženijeg planskog akta Grada Niša.

Z. MILADINOVIĆ

Antrfile

PROTEST UZ DELJENJE TEKSTA U DANASU

Građani koji imaju kuće pored novog KC-a, a koje bi nakon usvajanja ove izmene GUP-a mogle biti čak i srušene, protestvovali su juče za vreme održavanja sednice ispred sedišta Skupštine grada. Oni su odbornicima i građanima delili prekjučerašnji teks u Danasu o ovoj temi.