Predsednik opštine sa kvalifikovanom "školom života" 1Foto: Nataša Matović/Univerzitetska biblioteka

Predsednik opštine sa kvalifikovanom "školom života" 2Priča koja zauzima pažnju u listu Vreme je nekadašnji sudar tramvaja u Zemunu. Mislilo se da će kao zaštitna mera protiv ovakvih događaja biti postavljanje branika na mestu prolaza pruge preko druma. Ali je to pitanje rešeno potpunim ukidanjem lokalnog saobraćaja.

Takvo rešenje pogodilo mnoge službenike koji su putovali ovim lokalom već više godina. Svi su oni bili prinuđeni da umesto spornom tramvajskom trasom idu peške dva kilometra po kiši, blatu, snegu i košavi.

Sjenički srez ostao sa samo jednim lekarom. On radi u banovinskoj bolnici, gde ima samo nekoliko kreveta u koje se nekada smeste po dva tri bolesnika. Sjenički srez ima 30.000 stanovnika koje može da leči samo jedan lekar.

Nije čudo što je u ovom srezu stopa mortaliteta najveća. Poznate su priče da seljak umire na putu zbog udaljenosti od lekara, a sredstava sa kojima bi se do njega došlo nema, piše list Vreme.

Radničke komore su povele akciju da se preuzmu najhitnije mere za sprečavanje nedozvoljene skupoće izazvane radom spekulanata. Kraljevska vlada uviđajući ovu potrebu objavila je posebne mere. Međutim, nova Uredba u praksi nije pružila očekivane rezultate.

Spekulantima je ostalo polje rada za podizanj cena i bogaćenje. Sa druge strane radnički sindikati, kao predstavnici naširih potrošača, traže da se srazmerno porast skupoće povećaju i nadnice i plate. Ministarstvo socijalne politike i naronog zdravlja preduelo je novi niz mera da bi se ovaj problem rešio.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Duž holandske obale postavljene su straže koje paze da pojedinci ne skupljaju predmete izbačene na obalu, kojih je puno, jer svaki čas minaPredsednik opštine sa kvalifikovanom "školom života" 3 eksplodira i nanosi štetu brodovima i barkama. Samo sa dozvolom vlasti određena lica mogu da kupe predmete, slažu ih i predaju vlastima radi preprodaje. Takva lica dobijaju i nagrade, piše list Pravda.

Jedno ne tako često suđenje održano je u Okružnom požarevačkom sudu. Malo krivično veće raspravlja po tužbi vezanoj za burnu sednicu nastavničkog veća. Na optuženičku klupu je seo Božidar Nikolić, školski nadzornik za Srez mlavski, zajedno sa svojom suprugom. Optužuje ih učiteljica Danica Butijer, kako je u tužbi navela, za klevetu i uvredu koje su joj optuženi naneli na sednici nastavničkog veća.

Jedan grad Južnog Banata pati od mnogih nevolja. Rashode grada jedba nekako podmiruje gradska trošarina. Za vreme uvođenja gradske trošarine njen najveći protivnik bio je predsednik opštine, koji je sada oblno koristi. Opštinu vodi na bazi svoje “škole života”.

Međutim, kada je u pitanju postavljanje nekog “škola žiivota” predsednika opštine ne uzimaju se u obzir diploirani ljudi, svršeni srednjoškolci i ličnosti sa potpunim intelektualnim kvalifikacijama. Predsednik je zaobišao sve one nezaposlene školovane ljude, piše saradnik čitalac lista Pravda.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.