Prelazno rešenje još traje 1

Trenutno je aktuelno prelazno rešenje – izgradnja transfer stanice iz koje bi se smeće iz ove četiri opštine vozilo u Užice.

To prelazno rešenje podrazumeva da se na delu prostora koji je predviđen za sanitarnu deponiju Banjica, a koji se nalazi na granici opština Priboj i Nova Varoš, pored Lima, iznad jezera Potpeć, formira transfer stanica u kojoj bi se smeće iz ovih opština pretovaralo, kompresovalo radi smanjenja zapremine, a zatim odvozilo u sanitarnu deponiju „Duboko“. Sredstva za izradu projektno -tehničke dokumentacije u iznosu pet miliona dinara Ministarstva za zaštitu životne sredine prebačena su na račun Regionalne deponije Banjica, sledi raspisivanje tendera, a direktor Regionalne sanitarne deponije Banjica, D.O.O, koju su formirale četiri opštine LJubenko Vasiljević , kaže da očekuje da transfer stanica, proradi do kraja godine.

– Pre godinu dana ponovna inicijativa za rešavanje ovog problema, koji je dugi niz godina u ćorsokaku, potekla je od strane predstavnika lokalne samouprave u Priboju koji su zbog toga bili u poseti Ministarstvu zaštite životne sredine . Ministar Trivan je posle tog sastanka odredio predstavnika, eksperta za ovu oblast koji se upoznao sa postojećom dokumentacijom i obećao potrebnu stručnu pomoć. Ministar je tada izrazio spremnost i da pomogne u obezbeđivanju sredstava, rekao je za naš list Boris Mrdović, predsednik SO Priboj.

Sadašnje nesanitarne deponije koje koriste ove opštine ne odgovaraju propisanom načinu odlaganja otpada, a najviše zagađuju reku Lim, u čijoj su neposrednoj blizini. Najkritičnija situacija je na deponiji Stanjevine koja se nalazi na obali Lima, na ulazu u Prijepolje i sa koje se smeće u ogromnim količinama gura u Lim.

Osnovano preduzeće

Najveći deo projektne dokumentacije za deponiju koja je do sada urađena, finansiran je sredstvima Evropske unije preko programa EU PROGRES. Pre šest godina formirano je i „Društvo sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom na teritoriji Opštine Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenica Regionalna sanitarna deponija DOO Nova Varoš“. Sedište preduzeća je u Novoj Varoši. Preduzeće ima PIB, matični broj, zaposlene i direktora.

Komšijske nesuglasice

Nesuglasice između predstavnika opština koje bi trebalo da grade Banjicu traju u kontinuitetu. Novovarošani su optuživali predstavnike Priboja i Sjenice da ne plaćaju obaveze, pa tako sabotiraju rad formiranog preduzeća i koče dolazak stranih donacija. Iz Priboja bi odgovarali da u Novoj Varoši ne postoje ni kadrovski ni tehnički kapaciteti da se izvede tako složen i važan projekat. Pribojci su pre pet godina „zapretili“ komšijama iz Nove Varoši da im više neće dopustiti odlaganje smeća na deponiju u Druglićima koja je još uvek u upotrebi i koja takođe predstavlja neadekvatno rešenje i veliki izvor zagađenja reke Lim.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.