Premijera Antigone večeras u Gračanici 1Foto: Narodno pozorište Priština

Nakon uspešne koprodukcije Žena iz Troje prema tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića, koja je igrana prestižnim pozorišnim festivalima 2019. godine i prema izboru pozorišne kritike svrstana među deset najboljih te godine, zaječarsko pozorište “Zoran Radmilović” i Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici pripremili su novu predstavu.

Još jedna antička drama našla se na na repertoraru dvaju pozorišta, ovog puta je to Antigona Sofokla koju je adptirao i režirao Nenad Todorović.

U prištinskom pozorištu kažu da je komad Antigona  jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije i da je ova Antigona nastala kroz suprotstavljanja Sofoklove, Anujeve i Brehtove Antigone, kroz Eshilovu Sedmoricu protiv Tebe ali i kroz songove koje su drsko umetnuli.

-Uzvišenost tragične pobune protiv društva cirkusa, vapaj za pravdom u klovnovlendu, to je naša Antigona na rolerkosteru kapitalizma. I biće nam žao nje, mrzećemo svet koji podseća na naš. Do prve sledeće komedije koja će nam više prijati – navode u Narodnom pozorištu Priština.

Premijera Antigone večeras u Gračanici 2
Foto: Narodno pozorište Priština

-Antigona je posle predstave Žene iz Troje drugi komad koji se radi u koprodukciji dva pozorišta i nadamo se da će biti jednako uspešan kao prethodni. Pogotovo, što će ova antička drama biti izvedena u godini jubileja, kada zaječarsko pozorište obeležava 75 godina od osnivanja i 30 godina Festivala „Dani Zorana Radmilovića –  kažu u pozorištu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

U predstavi učestvuju ansambli zaječarskog i prištinskog pozorišta.

U podeli Antigonu tumače Gorica Regodić / Ivana Bartunjek, Кreonta – Igor Damnjanović, Ismenu  Jelena Orlović / Ivana Bartunjek, Glasnik, patolog je  Miloš Đuričić, Tiresija Branko Babović, Hemon  Nebojša Đođević, a članovi saveta su  Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković.

Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor je Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, maska Dragan Smiljanić, scenski pokret i koreografija Isidora Stanišić, za tehničko rešenje, izradu i montažu scenografije kao i za izradu kostima, zadužena je tehnička ekipa zaječarskog pozorišta.

Antigona zaječarskog i pozorišta iz Prištine premijerno će biti odigrana večeras u Domu kulture u Gračanici, a zaječarska premijera, kako se navodi, biće izvedena kada se za to stvore uslovi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.