Foto:FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Savet za kreativne industrije, kako je objasnila Brnabić, okuplja pojedince i organizacije sa bogatim iskustvom u kreativnim industrijama, koji će joj pomoći da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj.

Premijerka je predsedavajuća Savetu, a kreativne industrije obuhvataju: muziku, film, fotografiju, radio, televiziju, dizajn, marketing, digitalizaciju, IT softver, gejming, stare zanate i arhitekturu, izdavaštvo, knjige, novine, magazine, izdavaštvo video-igara, muzeje i galerije,vizuelne i izvođačke umetnosti.

Članovi Saveta su Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković.

U Savetu su takođe i vodeće organizacije u oblasti kreativnih industrija u našoj zemlji: Exit fondacija, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i „Mokrin kuća“ poznata kao „oaza za digitalne nomade“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Prema izveštaju Svetske banke, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25 do 44 godine, a veliki broj čine žene.

Ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5 odsto BDP, a prihodi tog sektora dostigli su 4,7 milijardi evra u 2016. godini, uz prosečni godišnji rast od 6,4 odsto u poslednje tri godine, navodi se u saopštenju.