Presuda Šarićevom klanu 1Foto: Freeimages/ Jason Morrison

Vođa slovenačkog kraka Dragan Tošić osuđen je na 16 godina zatvora i to nakon oslobađajuće presude iz 2012. kada u postupku nisu korišćeni prisluškivani razgovori koje je poslala srpska strana. Tužilaštvo je za Tošića tražilo kaznu od 20 godina zatvora, prenosi N1.

„Odlukom suda, mi smo, naravno zadovoljni. Što se tiče prigovora, žalićemo se na odluku o ukidanju pritvora“, kaže tužiteljka Blanka Žgajnar.

Vođi slovenačkog kraka Šarićeve grupe zatvor je zamenjen kućnim pritvorom i ne sme da napušta mesto boravka, jer će u suprotnom biti uhapšen. Tošićev advokat nije zadovoljan odlukom suda.

„Nisam očekivao tako visoke kazne i, da budem potpuno iskren, očekivao sam u najviše oslobođajuću presudu“, rekao je advokat Dragana Tošića Janez Koščak .

Osim Tošića, nepravosnažnom presudom Okružnog suda u Ljubljani osuđeno je još 14 njegovih saradnika, među kojima je i Dragan Beljkaš.

„Presuda je potpuno neočekivana i bez utemeljenja na osnovu onoga što smo čuli danas. Ovi dokazi, kojima smo se bavili, su u direktnoj suprotnosti sa obrazloženjem presude. Prema tome, sledi žalba“, kaže advokat Dragana Beljkaša Saša Ravnik.

Pripadnici slovenačkog ogranka Šarićeve grupe uhapšeni su 25. maja 2010. u Ljubljani, Kranju i Kopru, kada je pretreseno više od 30 kuća i zaplenjena veća količina droge, novca i oružja. Terete se da su sa Šarićem krijumčarili tone kokaina iz Urugvaja, a hapšenju je prethodilo slanje dokaza srpske BIA i Tužilaštva za organizovani kriminal slovenačkim institucijama.

Očekuje se da slovenački Vrhovni sud donese konačnu odluku, a tada će Srbija, koja je 2009. godine inicirala akciju „Balkanski ratnik“ protiv Šarićevog klana, biti jedina zemlja gde suđenje još nije okončano.

U Urugvaju i Italiji višegodišnje kazne zatvora uveliko služe pripadnici Šarićevog narko-kartela.