Iako je obaveza lokalnih samouprava da planiraju deo budžetskog novca za informisanje, potom da raspišu javni konkurs za sufinansiranje medijskih projekata i da formiraju komisiju koja će predložiti raspodelu novca, u odluci o budžetu Bajine Bašte, koja je nedavno usvojena, za te namene nije izdvojen ni dinar.

Predstavnici četiri medija, koliko ih ima u toj varošici, u zajedničkom saopštenju pod naslovom „Medije pritiskaju besparicom“ navode da je „Opština Bajina Bašta jedna od onih koje ne žele da podrže rad lokalnih medija uprkos zakonskim rešenjima i postojećoj praksi projektnog finansiranja“.

U saopštenju je navedeno da su sva četiri lokalna medija (RTV Prima, Radio 4, Fan Radio i BB Glas) pre nekoliko sedmica, kada se pripremao predlog opštinskog budžeta, tražili prijem kod predsednika opštine Radomira Filipovića, njegovog zamenika Miroslava Lukića, i predsednika Skupštine Vasilija Pavićevića, kako bi ih upozorili na obavezu poštovanja Zakona o informisanju, ali lokalni čelnici su, kako je navedeno, ignorisali taj zahtev.

– Takvo ponašanje opštine Bajina Bašta ne samo da je direktan udarac na poslovanje lokalnih medija, već je i grubo nepoštovanje Zakona o informisanju i mogućnosti da se projektnim finansiranjem podrže lokalni mediji. Ako se uzme u obzir da svi ovi mediji žive samo od prihoda reklama i oglasa, lako je zaključiti da su ti prihodi ispod svakog minimuma i da je to nedovoljno za opstanak. Ako ne nađu nove načine finansiranja, bajinobaštanski mediji će se gasiti, njihovi zaposleni ostajati bez posla, a građani će biti u medijskom mraku – upozorili su predstavnici bajinobaštanskih medija, uz navođenje da vlast u toj opštini čine SNS, SRS i DSS.

Radomir Filipović, predsednik opštine, kazao je za Danas da i pored toga što za budžetsku poziciju „informisanje“ nisu planirana sredstva, lokalni mediji ipak dobijaju novac, ali sa drugih budžetskih pozicija, te da ih sleduju, kako je rekao – isti iznosi kao prošle godine“ i da mogu da se prijave „za sredstva namenjena nevladinim organizacijama“.

Prema njegovim tvrdnjama, RTV Prima je prošle godine dobila više od milion dinara, od čega je polovina bila namenjena za prenose sednica lokalne skupštine, po 250.000 dinara za praćenje rada Direkcije za izgradnju i Sportsko-kulturnog centra, kao i za usluge oglašavanja komunalnih preduzeća. Radio 4, kako je rekao, dobio je od 200.000 do 400.000 dinara i to na konkursu za nevladine organizacije, časopis BB Glas oko 400.000 dinara, dok Radio Fan nema informativni program, pa ta redakcija nije zahtevala podršku iz opštinskog budžeta.

– Na taj način lokalnim medijima dajemo oko dva miliona dinara godišnje i nismo u stanju da dajemo više. Bajina Bašta je siromašna opština, socijalno stanje je loše, nema radnih mesta, a budžet je veoma mali – poručio je Filipović i istakao da je to uobičajena praksa finansiranja tamošnjih medija.

Na primedbu Danasa da je takav način finansiranja u suprotnosti sa Zakonom o informisanju, te da mediji nisu nevladine organizacije, Filipović je rekao da je ta lokalna samouprava dobila preporuke da za informisanje odvoji dva odsto od budžeta, te da će se o tome konsultovati sa Ministarstvom kulture i informisanja i novinarskim udruženjima.

– Ispravićemo to i onda će mediji konkurisati za sredstva. Predložićemo rebalans budžeta i planiraćemo novac za sufinansiranje medijskih projekata, ali mi jedva funkcionišemo, jer su nas prošle godine zadesile katastrofalne poplave i klizišta i još uvek se borimo da saniramo posledice. Plašim se da će ta sredstva biti manja od iznosa koje su lokalni mediji do sada dobijali – poručio je predsednik opštine.

Na pitanje zbog čega se ignoriše zahtev predstavnika medija da razgovaraju o problemu sa predstavnicima lokalne vlasti, Filipović kaže da se „tokom pripreme budžeta dogovorio sa predstavnicima televizije da dođe na sastanak, ali da se oni nisu pojavili“.

– Sa predstavnicima BB Glasa smo se dogovorili da dođu i da vidimo kako da im pomognemo, ali ponavljam, Bajina Bašta je siromašna opština i situacija je veoma loša. Smanjili smo naknade za porodilje, davanja Centru za socijalni rad umanjili za četiri miliona dinara, a nijedno radno mesto nije na vidiku – poručio je predsednik opštine Bajina Bašta.

Nema pritisaka

– Nije tačno da opština ne brine o lokalnim medijima, iako njihov kvalitet i nije baš najbolji, ali jednostavno nema novca – kazao je Filipović, odbacivši sumnje da bajinobaštanska vlast, time što nije planirala novac za informisanje, pokušava da kontroliše lokalne medije.

– To nije tačno, a televizija je odranije u finansijskim problemima, jer je godišnje u dubiozi od tri do četiri miliona dinara – tvrdi Filipović.

Prenos sednica

Biljana Đurđić, direktorka RTV Prima, rekla je za Danas da je opština namenila toj televiziji 500.000 dinara godišnje za prenos sednica lokalne skupštine, ali da ta televizija, najverovatnije, taj novac neće koristiti jer, kako je rekla, po zakonu to ne sme da naplaćuje.

– Zahtevamo da se poštuje Zakon o informisanju i projektnom finansiranju i to je stav ostala tri medija u gradu – rekla je za Danas Đurđićeva.