Foto: RINA

U selima novovaroške opštine smetovi su dostizali dva metra, zbog čega su pojedina domaćinstva proteklih dana bila zavejana. Kako je sneg padao i prethodne noći, stanje se pogoršalo, iako putari pokušavaju da pročiste puteve.

Prema rečima Radosava Vasiljevića, predsednika opštine Nova Varoš, i pored toga što su sve ekipe i mehanizacija na terenu, putevi prema selima podno Zlatara, Murtenice i Javoru su i dalje neprohodni, a tako će, kako je rekao, ostati naredna dva dana, jer se teška mehanizacija teško probija do tih lokacija.

– Pojedina sela su bila bez struje, ali smo to brzo brzo sanirali, izjavio je Vasiljević. U samom gradu, na trotoarima, parkinzima i pešačkim zonama su takođe velike količine snega, a i saobraćaj se veoma otežano odvija.

U Arilju su neprohodni državni, opštinski i zaseočki putevi. Otežano je snabdevanje domaćinstava električnim energijom na seoskom području, posebno u Bjeluši, zbog problema sa dalekovodom, a u selima Brekovo i Severovo ne rade škole, zbog nemogućnosti da se nastava organizuje. Na pojedinim putevima snežni nanosi dostižu i dva metra, a meštani, zbog jakog vetra, ne mogu da ih uklone ni traktorima.

I u Požegi je sneg izazvao velike probleme, a velika količina snega je pala u Prijepolju, Priboju i Sjenice, pa se saobraćaj na tom području otežano odvija.

I u Užicu je takođe proteklih dana pao veliki sneg, a povremeni snežni nanosi stvaraju se u selima iznad 800 metara nadmorske visine, poput Ponikava, Jelove gore, Bioske, Ravni i Drežnika, gde je u proteklog dana bila angažovana mehanizacija javnih preduzeća.

„Trenutno, na području grada, nema zavejanih glavnih puteva, osim povremeno u pojedinim zaseocima koji se čiste“, rekao je za Danas Zoran Militarov, zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije u Užicu, i dodao da su na vreme obezbeđene dovoljne količine goriva i raonika za mehanizaciju za čišćenje snega u seoskim mesnim zajednicama.

Istakavši da se saobraćaj odvija otežano, ali da nije u prekidu, Militarov je, na primedbe građana da se slabo čiste ulice u višim zonama i na periferiji grada, rekao da se ulice čiste po prioritetima i da moraju da se očiste u roku od 48 časova od prestanka padavina.

Vanredna situacija u Lučanima i Ivanjici

Zbog snega koji neprestano pada i izaziva velike probleme, vanredna situacija je proglašena u Lučanima i Ivanjici. Na rubnim delovima Lučana, smetovi dostižu dva metra i mnogi putevi su neprohodni. Na području Ivanjice, posebno je kritično u selima Močioci, Katići, Devići, Srednja Reka, Ostatija, Brusnik, kao i u ostalim selima na Goliji i Javoru, jer su putevi zavejani i oko 6.000 domaćinstva je odsečeno od glavnih puteva.

Povezani tekstovi