Foto: Fonet

U dokumentu u koji je Danas imao uvid, vidi se da je vlada Švajcarske više puta „podsećala“ gradske vlasti da izdaju lokacijsku dozvolu kako bi projekat mogao da se realizuje, ali to nije učinjeno ni pet godina nakon potpisivanja sporazuma o izgradnji centrale.

„Moramo da zaključimo da Grad Beograd nije u poziciji da ispuni svoje obaveze i da uspešno sprovođenje projekta u razumnom vremenskom roku više nije moguće. Sa žaljenjem vas moramo obavestiti da smo nakon detaljne procene doneli odluku o prestanku finansiranja komponente projekta za kombinovano postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije. Predlažemo da se zajedno dogovorimo kako da najbolje organizujemo raskid Ugovora o projektu na održiv način“, zaključuje se u dokumentu koje je ispred vlade Švajcarske potpisao ambasador Filip Ge. Dokument je poslat gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

Međutim, od gradonačelnika juče nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja zbog čega je ovako vredna investicija propala i zašto Beograd više od pet godina nije mogao da izda lokacijsku dozvolu, s obzirom na to da je sporazum o saradnji sa vladom Švajcarske potpisan još 19. decembra 2012. godine. O ovom projektu preksinoć je pričao i kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas.

– To je projekat u kojem švajcarska vlada donira da mi u PKB-u napravimo mali pogon za proizvodnju toplotne energije i da njime grejemo školu u Padinskoj Skeli, bolnicu ‘Laza Lazarević’ i da imamo za staklenike PKB-a“, rekao je Đilas gostujući na TV Naša. Đilas je u vreme potpisivanja sporazuma bio gradonačelnik Beograda. On je dodao da je učešće Švajcarske u izgradnji Centrale za proizvodnju toplotne energije koja koristi biomasu u Padinskoj Skeli trebalo da iznosi 6,5 miliona evra i 435.000 švajcarskih franaka, a srpske strane milion i po evra.

Đilas je dodao da je švajcarska vlada ipak rešila da ne finansira projekat, jer nakon pet godina nisu dobili lokacijsku dozvolu, zato što su „ljudi nesposobni i jer sve u Beogradu kasni“.

– Došao je dopis iz Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom 15. decembra 2017. godine, posle pet godina u kojem se navodi da su pet puta opomenuti, jer ne mogu da im pet godina izdaju lokacijsku dozvolu – naglasio je Đilas.

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija ocenjuje za Danas da je neažurnost gradskih vlasti skandalozna i da nadležni duguju javnosti objašnjenje zbog čega je ovaj projekat propao.

Bušatlija: Skandalozna neažurnost Grada

– Besmisleno je komentarisati bilo šta u vezi sa ovim slučajem jer je evidentno da je napravljena velika ekonomska šteta. Neko hoće nešto da vam pokloni, a vi nećete da uradite minimum od onoga što je vaša obaveza da bi se to ostvarilo – zaključuje Bušatlija, dodajući da gradske i republičke vlasti moraju da objasne javnosti zbog čega su u vezi sa ovom donacijom bile toliko neažurne.