Protest "Jedan od pet miliona" održan prvi put u Prijepolju 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Okupljenim građanima obratili su se sinoć jedan od organizatora protesta Aleksandra Drobnjak, malinar iz Ivanjice Milovan Jakovljević i predsednica Skupštine poljoprivrednih proizvodjača Zapadne Srbije Slađana Stanković.

Drobnjak je rekao da mladi odlaze iz Prijepolja zbog „lošeg odnosa opštinskih vlasti prema njima“.

„Želimo da Prijepolje ponovo dobije stari sjaj, međutim to ne možemo dobiti sve dok ljudi koji vode opštinu ne odu sa vlasti. Nećemo dozvoliti više da gradom upravljaju oni najlošiji i to roštiljdžije, šatordžije, kubiciri drva, kamenoresci, direktori koji se hapse i direktori bez diploma“, rekao je Drobnjak.

Malinar iz Ivanjice Milovan Jakovljević rekao je da država ne brine o domaćim poljoprivrednicima, dok stranim kompanijama dodeljuje subvencije.

„Stranci u ovoj zemlji dobijaju besplatnu infrastrukturu, jeftinu sirovinu i radnu snagu, oslobađanje od poreza, slobodno tržište i subvencije od 6 do 28 hiljada evra po jednom radnom mestu. A šta dobijaju srpski privrednici, preduzetnici i selljaci, dobijaju nelojalnu konkurenciju“, rekao je Jakovljević.

Predsednica Skupštine poljoprivrednih proizvodjača Zapadne Srbije Sladjana Stanković rekla je da država nije ispunila obećanja koje prošle godine dala malinarima.

Okupljeni građani prošetali su centralnim ulicama uz zvuke pištaljki i skanduranje protiv republičkih i lokalnih vlasti.

Na početku kolone nosili su veliki transparent na kome je pisalo „Jedan od pet miliona Prijepolje, počelo je“.

Na protestu, koji je održan bez inicdenata, nije bilo stranačkih obeležja.

Protest je organizovala omladina Prijepolja, a sledeći je zakazan za iduću sredu.