Foto: N1

Inicijativa poziva Beograđane da pokažu solidarnost sa grupom „Odbranimo reke Stare planine“ koje skup organizuje, ali i sa učesnicima iz Sirogojna, Kokinog broda, sa Zlatibora, Gledićkih planina, Resavskog kraja, Knjaževca, Nišavskog okruga, Raške, Valjeva, Kraljeva ili Kamene gore.

U tim regionima, ali i na drugim mestima na više od 850 lokacija, reke su u opasnosti od cevi i betona, a život kako ptica, riba i životinja, tako i ljudi, ugrožen je zarad profita male grupe ljudi bliskih vlastima, upozorava se u saopštenju. Kako je najavljeno, na protestu će bitii i predstavnici 9 lokalnih grupa okupljenih oko Građanskog fronta, iz isto toliko gradova Srbije i zajedno ćem poručiti da neće dopustiti ekocid nad rekama i vodama Srbije.

Podršku su najavili Ne davimo Beograd, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja, Naš grad – Naša stvar iz Zrenjanina, Slobodno Pančevo, Lokalni front iz Valjeva i Biro za društvena istraživanja BIRODI, dodaje se u saopštenju.

Povezani tekstovi