Foto: Stanislav Miljoković (arhivska fotografija)

Predstavnici medija okupili su se u Sarajevu zbog sve češćih napada na novinare u Bosni i Hercegovini.

Povod za mirno okupljanje novinara bio je napad na novinara BNTV u Banjoj Luci Vladimira Kovačevića izveden u nedelju. Okupljanja su predviđena i u Mostaru i Zenici. U Banjaluci je prethodno održano mirno okupljanje uz poruku ”Stop nasilju nad novinarima!“.

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu okupili su se predstavnici medija i iskazili negodovanje zbog napada na Kovačevića i druge kolege. Rečeno je kako je ovo mirno okupljanje glas novinara protiv bilo kakvog napada i pritiska na novinare i novinarsku profesiju.

Rok od pet dana za istragu

Poručeno kako se želi jasna, nepristrasna i profesionalna istraga o počiniocima napada na novinare i onima koji na različite načine stoje iza njih.

„Novinari žele ukazati na uslove u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini. Žele dati podršku Vladimiru Kovačeviću koji je napadnut u Banjaluci. Zahtevaju da se u slučaju Kovačevića, ali i u svim drugim slučajevima napada na novinare provede hitna istraga, te da istraga bude krajnje profesionalna,“ izveštava novinarka Al Jazeere Lejla Nezirović.

Novinari takođe poručuju da u slučaju napada na Kovačevića MUP-u Republike Srpske daju rok od pet dana da pronađu odgovorne. Novinari poručuju, da će, ukoliko se MUP RS-a ne oglasi, za napad na Kovačevića direktno odgovornim smatrati rukovodstvo i institucije Republike Srpske.

Kovačevićeve radne kolege osudile su ovaj napad i zatražile da odgovorni budu što pre privedeni pred lice pravde. Novinari su poručili kako borba za slobodu govora tek počinje. Nadležim organima upućen je apel za rešavanje ovakvih slučajeva u najkraćem vremenskom roku i sprečavanje sličnih napada.

Više od 40 fizičkih napada u 2018.

Okupljeni traže izmenu Krivičnog zakona BiH i da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu prilikom vršenja službene dužnosti.

U ovoj godini bilo je više od 40 fizičkih napada na novinare, dok ih je godinu ranije bilo i više.

Napad su osudili i brojni predstavnici vlasti, a ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH Semiha Borovac u ponedeljak je izjavila kako su napadi na novinare u posljednje vrijeme postali svakodnevica.

Dodala je kako ono što preostaje jeste da ovakvi napadi ne smiju izostati bez kažnjavanja počinioca. Ponovila je kako se napadi na novinare i medijske profesionalce moraju tretirati kroz krivično zakonodavstvo kao posebno krivično delo.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.