Protestni skup „Borba za čist vazduh“ 5. februara u Kraljevu 1Foto: Z.Nikolić

Među učesnicma konferencije za štampu koja je održana danas u Beogradu pored udruženja građana „Građanski  front“ i „Ne davimo Beograd“ bili su i predstavnici kraljevačkog udruženja građana „Lokalni front“ koje , ima svojih  pet odbornika u Skupštini grada Kraljeva.

Ovo udruženje je danas obavestilo lokalne medije da će se i u Kraljevu, u sredu 5. februara na Trgu Jovana Sarića, ispred Skupštine grada, organizovati javni skup pod nazivom „Borba za čist vazduh“ koji će početi u 12 časova.

Da je situacija u Kraljevu alarmantna, kada je u pitanju kvalitet vazduha, rečito svedoči i poslednji Izveštaja Zavoda za javno zdravlje iz Kraljeva, broj 114 od 30. januara 2020 godine.

U njemu su dati rezultati merenja sadržaju frakcija PM10 suspendovanih čestica u vazduhu  zabeleženi na jedinom mernom mestu u gradu, kod Policijiske uprave u ulici Vojvode Putnika. Tako je, u periodu od 1. do 27 januara u Kraljevu bilo čak dvadeset dana sa indeksom kvaliteta vazduha jako zagađen, sa rekordnih, negativnih 366,85 μg/m3 zabeleženih u nedelju 26.januara. 

Zbog  mogućnosti mernog uređaja i metodologije obrade očitanih podataka rezultati merenja kvaliteta vazduha saopštavaju se javnosti sa zakašnjenjem od tri dana. 

Budžetom grada Kraljeva za 2020 godinu za Program  6 – Zaštita životne sredine planirano je 192.451.070 dinara ili 4,3 odsto od ukupnog budžeta. Za Programsku aktivnost 0002- Praćenje kvaliteta elemenata životne sredine (gde spada i praćenje kvaliteta vazduha) planirano je – 0 dinara.

To svakako ne znači da se u Kraljevu ne meri kvalitet vazduha. Već smo više puta pisali da merenje i saopštavnje rezultata radi Zavod za javno zdravlje  Kraljevo ali se ta usluga njemu plaća, verovatno sa nekih drugih budžetskih pozicija.

I dalje ostaje nejasno zašto se to merenje kvaliteta vazduha, obzirom da se radi o kontinuiranoj aktivnosti, ne iskazuje kao posebna programska aktivnost sa svojim ciljevima, ishodima i izlaznim rezultatima.

Ovako se, u Kraljevu, radi godinam unazad od kada se izrađuju i usvajaju programski budžeti a to je u koliziji sa potrebom da programski budžet lokalne samouprave bude transparentniji i razumljviji za građane u odnosu na stare, linijske budžete koji su napušteni još 2015 godine usvajanjem Zakona o budžetskom sistemu.

 

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.