Prvi sajt posvećen bezbednosti u saobraćaju 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Cilj da sa stručnog stanovišta rasvetli fenomen saobraćajne nezgode i kroz edukativan karakter podigne svest o bezbednosti u saobraćaju, pružajući neophodne informacije i statističke pokazatelje kroz video materijale, uzroke i posledice saobraćajnih nezgoda.

U posebnom delu sajta nalaze se veb i mobilna aplikacij, koja omogućavaju pregled, unos i izmenu podataka u blizini osnovnih i srednjih škola od strane građana, čime se pruža mogućnost svim učesnicima u saobraćaju da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja bezbednosti u saobraćaju na teritoriji Bora. Kroz promovisanje Geografskog informacionog sistema (GIS) kao efikasnog alata za prikupljanje podataka, prostorno-atributivne pretrage i načine vizuelizacije prostornih podataka u vidu interaktivnih veb mapa i uspostavljanjem registra saobraćajne signalizacije u blizini obrazovnih ustanova, stvaraju se neophodni uslovi za opšte poboljšanje bezbednosti u saobraćaju, kako đaka, tako i svih učesnika u saobraćaju.

Kompletan metodološki prilaz ovom kompleksnom problemu, kreiran za potrebe projekta sigurnih staza, može se primeniti na sve gradove i opštine u Republici Srbiji, pa se nadamo da će ova naša pozitivna priča biti prepoznata i od strane nadležnih republičkih ministarstava. Izrada sajta predstavlja nastavak realizovanog projekta GIS udruženja Srbije „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“, koji je podržan u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva. Projekat sigurnih staza je pionirski projekat u Srbiji u oblasti bezbednosti dece i mladih u saobraćaju.

Na osnovu pojedinačnih analiza za svaku školu o kritičnim tačkama i lokacijama i ukrštanjem podataka o saobraćajnim nezgodama MUP Republike Srbije sa Portala otvorenih podataka (www.data.gov.rs), koje su se desile u poslednjih pet godina sa saobraćajnom infrastrukturom i signalizacijom Bora, izrađen je digitalni model sigurnih staza i putanja kretanja učenika.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.