Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo da se utvrdi identitet policajaca koji su pretukli izveštača Bete 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Sektora za unutrašnju kontrolu (SUK) Ministarstva unutrašnjih poslova da utvrdi identitet policajaca koji su tokom protesta u Beogradu 8. jula pretukli izveštača Bete Žikicu Stevanovića, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Tom tužilaštvu je 14. jula dostavljen preliminarni izveštaj Odeljenja za uviđajno-operativne poslove Uprave kriminalističke policije, a u avgustu izveštaj Sektora unutrašnje kontrole u vezi sa prebijanjem novinara Bete.

Tužilaštvo je, povodom navoda u tim izveštajima, uputilo zahtev SUK zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi utvrđivanja identiteta nepoznatih policijskih službenika zbog postojanja sumnje da su počinili krivično delo zlostavljanje i mučenje rečeno je UNS u tužilaštvu.

Iz tužilaštva su naveli da je postupanje po njihovom zahtevu u toku i da očekuju povratni izveštaj uz identifikaciju osumnjičenih.

Stevanović je izveštavao sa druge večeri protesta u Beogradu, kada su ga kod Pravnog fakulteta dvojica uniformisanih policajaca iz jedinice koja je potiskivala demonstrante pendrecima, oborila na zemlju i nastavila da ga udaraju po glavi i telu.

Izveštač Bete prethodno je u više navrata uzviknuo da je novinar, u ruci je držao novinarsku legitimaciju, a u Urgentnom centru su mu konstatovane povrede glave i tela.

Prema evidenciji UNS, od 7. do 11. jula u Beogradu, Nišu i Novom Sadu napadnuto je i u radu ometano 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa protesta, a najveći broj slučajeva nije prijavljen policiji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.