Psiholozi i psihijatri: Ministarstvo kulture omalovažava struku 1Foto: Bojan Cvejić

Grupa psihologa, psihijatara, psihoterapeuta i drugih radnika u oblasti mentalnog zdravlja optužila je danas Ministarstvo kulture da „omalovažava struku“.

„Iz odgovora na naše saopštenje, vidi se omalovažavanje struke, kao i potreba za otvaranjem novog konflikta i polemike o umetnosti. To nije naša namera i na to nećemo odgovarati. Molimo predstavnike Ministarstva da preuzmu odgovornost u skladu sa svojom ulogom u državi i društvu, da upute izvinjenje javnosti i da povuku diskriminatorne izjave“, piše u saopštenju.

Iz te grupe podsećaju da su u prethodnom saopštenju naveli da osuđuju zloupotrebu kvalifikacija poput „patologija i devijacija svesti“, te „podzemlje ljudskog duha“, koje je navelo ministarstvo.

„Upotrebom takvih termina i njihovim uplivom u javni diskurs institucija i političara, čemu svedočimo već duže vreme, čini se ogromna šteta i stigma osobama koji žive sa mentalnim teškoćama, naštećuje se ugledu struka koje se bave fenomenima mentalnog zdravlja i šalje se negativna poruka i slika o načinu na koji se osobe mogu diskreditovati putem zloupotrebe psiholoških i psihijatrijskih fenomena“, navodi se u saopštenju.

Slično saopštenje ova grupa psihologa i psihijatara poslala je i juče, a oni su pokrenuli i peticiju za osudu saopštenja Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture pozvalo ih je danas da obaveste javnost kako su se pretvorili u organ jezičkog nadzora i da, „ako im supervizori dopuštaju“, objave spisak kolokvijalnih izraza koji se po njihovom stručnom stanovištu smeju koristiti u govoru ili u književnom izrazu, te da navedu pisce (Dostojevski, Šekspir, Andrić i drugi) koje bi zbog zloupotrebe ‘stručnih izraza’ trebalo cenzurisati ili osuditi“, navelo je Ministarstvo u saopštenju za javnost.

„Smatramo, kao struke posvećene mentalnom zdravlju, da su kvalifikacije kao ‘patologija i devijacija svesti’, kao i ‘podzemlje ljudskog duha’ u potpunosti neprimerene“, naveli su inicijatori peticije.

Oni su dodali da se korišćenjem takvih reči čini ogromna šteta osobama koji žive sa mentalnim teškoćama, zbog čega su pozvali nadležne da preuzmu odgovornost i da povuku svoje izjave, te da u budućnosti ne čine slične greške.

Saopštenje su potpisali psihološkinje Jana Damjanov, Vedrana Mirković, Bojana Bodroža, Tijana Karić, Nela Geratović, Marija Volarov, Jelena Vukičević, Marija Rosandić, Ines Ezgeta, Rahela Lanji, psiholog Mladen Ćeran, psihoterapeutkinje Lidija Vasiljević, Ksenija Forca, Dragana Djukić, Valentina Kovač, socijalna radnica Andjelka Prvulović, psihijatrica Ivanka Dunjić, psihodramske savetnice pod supervizijom Andrea Forca i Nevena Simić, psihodramska psihoterapeutkinja u edukaciji, pod supervizijom Mina Mišković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

16 reagovanja na “Psiholozi i psihijatri: Ministarstvo kulture omalovažava struku”

  1. Kada bi se ministarstvo bavilo psihijatrijom i umetničkom kritikom, bilo bi u redu da odmereno iznesu svoj estetski sud. Naravno, argumenti a ne afekti bili bi presudni. Ali pošto su samo servis građana, bilo bi dobro da se izvine i stave tačku na glupavo sporenje.

  2. Ministarstvo kulture odavno omalovažava levicu, žene,. umetnost i struku. Veruju da postoje zarad njih samih. U suštini – tako je. Nama uopšte nisu potrebni.

    • Tako je. Ministar je javno i to nekoliko puta pokazao svoj mizogini stav prema ženama.

  3. Neverovatno neprimeren i neosnovan “odgovor“ Ministarstva! Svoja saopstenja uporedjuju sa stivom koje je pisao knjizevnik svetskog glasa i nobelovac Ivo Andric! Ne shvataju da je on bio slobodni mislilac i izrazavao svoja licna kreativna dostignuca za koja nije bio duzan nikome da polaze racune a oni svojim saopstenjima moraju da izrazavaju stavove drzavne politike i nema nikakvih opravdanja ako od toga odstupe. Samo odgovornost onoga ko je to uradio!

    • Problem je u tome što se ministar poistovećuje sa Andrićem, Dučićem, Karadžićem, ubeđen je da je neshvaćeni genije i reformator. Sa istorijskom misijom. Struka razume…

      • I ja sam ubeđena da sam Kleopatra. A ministar praziluk. U stvarnosti, nisu dobro radili svoj posao, a širili negativnu energiju i netoleranciju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.