Radovanović: Mnoge lekare jako pogodila izjava Kona, neki prete da će ga tužiti 1Zoran Radovanović Foto: Mila Teokarević (Arhiva)

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da su epidemiološke mere koje su uvedene pre Nove godine dale rezultate, kao i da zbog pada zaraženih treba insistirati na njihovom produžavanju, dodavši da je mnoge lekare jako pogodila izjava Predraga Kona i da neki, bez obzira na naknadnu modifikaciju izjave, prete da će ga tužiti.

„Mi smo na putu da se situacija stabilizuje. Kriva epidemiološka je silazna, i još uvek lako može nešto da je poremeti. Da je dopušteno da se Nova godina po Julijanskom kalendaru proslavlja ‘raspojasano’, mi bi smo na tom kraju krive imali porast. Dakle, mi moramo da insistiramo da mere koje su preduzimane opstanu i dalje. Daleko smo od stabilne epidemiloške situacije“, rekao je Radovanović za N1.

On je naveo da će se takav proces nastaviti u narednim sedmicama, kao i da je najvažnije da je bolja situacija nego što je bila, oceniši da su mere koje su važile za Novu godinu, bile razumne, bez obzira što su razočarale neke građane.

„Dobro je što nije dozvoljeno da se tradicionalno proslavlja Nova godina, jer bi nesumnjivo došlo do znatnijeg porasta obolevanja“, smatra Radovanović.

Govoreći o početku rada škola, Radovanović je rekao da su deca izgubila gotovo čitavu kalendarsku godinu zbog pandemije i to je nenadoknadiv gubitak što se tiče obrazovanja, tako da moraju da se vrate da uče.

„Za razliku od gripa, gde su deca i omladina ključni za zaražavanje i prenošenje zaraze, ovde ta uzrasna grupa ima manji značaj. Tu postoji određeni rizik, ali nastava mora da se odvija“, uveren je Radovanović.

Komentarišući visoku smrtnost lekara za vreme epidemije kod nas, kaže da je to posledica stanja u zdravstvu.

„Mi znamo za barem 73 umrla lekara zahvaljujući Sindikatu lekara i farmaceuta. Sa udruženjem medicinskih sestara i medicinskih tehničara nije tako, oni nisu izašli sa tim podacima. Ali, po onome što znamo, sigurno je da su ne samo medicinski tehničari, već da je i nemedicinsko osoblje obolevalo i umiralo“, kaže on.

Radovanović: Mnoge lekare jako pogodila izjava Kona, neki prete da će ga tužiti 2

Prema njegovim rečima, suština je da suzbijanje bolničkih infekcija ni pre kod nas nije bilo na zavidnom nivou, i shodno tome da smo među nasiromašnijim zemljama u Evropi, to se odrazilo i na zdravstvo.

Upozorio je da su se brojni lekari od početka epidemije žalili na uslove u kojima rade, ali je većina insistirala na anonimnosti.

„Mi smo sredina i društvo gde za izraženo mišljenje možete doživeti jako velike neprijatnosti“, kaže on i dodaje da kada se uzme sve u obzir ne čudi da smo mi zemlja koja po broju stanovnika ima najveći broj umrlih lekara u Evropi, a verovatno i u svetu.

On je govoreći o izjavi Predraga Kona o uzrocima smrti lekara rekao da je ta izjava jako uznemirila neke lekare iz crvene zone.

„Ja sam čuo te izjave i zaista je kolega Kon rekao da se lekari često zaražavaju na kafe pauzama. Zamislite da neka lekarka sa skafanderom uzme da pije kafu. Ona bi je prosula, tehnički ne bi mogla da je pije. Znam te ljude, i neki od njih satima, pre nego što dođu na posao, ne unose tečnost, zato što nemaju načina da narednih sedam, osam sati odu do toaleta“, navodi Radovanović.

Govoreći o strahu lekara da prime vakcinu, Radovanović je rekao da je to „odraz jedne ozbiljne sociopatologije“ i to se preliva sa lekara na građane, i sa građana na lekare.

„Tu neku ‘pripremnu baražnu paljbu’ obavilo je nekoliko lekara sa akademskim zvanjima, koji su tvrdili raznorazne besmislice. Onda su se neki na slepo opredeljivali, pa su tako samo za rusku vakcinu. Prvo, to je neetički, jer tvrdite nešto što ne znate. Drugo, unosite ideološke floskule u zdravstveno prosvećivanje, jer je to poruka koja ide građanima“, kaže Radovanović.

On je akciju zdravstvenog sistema o odabiru vakcine za primanje nazvao besmislenom, jer je veoma teško utvditi razlike između vakcina i da to teško mogu da znaju i stručnjaci, a obični građani još manje

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Radovanović: Mnoge lekare jako pogodila izjava Kona, neki prete da će ga tužiti”

  1. Kona treba da tuze svi medecinski radnici on je jedan Vucicev dobro placeni sendvicar treba da se stidi izjave da se medecindko osoblje zarazilo na kave pauzama to moze da izjavi samo bolestan um sram te bilo KON.

  2. Šta reći, a ne zaplakati.
    Možda se lekari informišu i iz drugih izvora pa znaju nešto što drugi neće nikada saznati od SZO i KŠ?

  3. Tačno od reči do reči. Jedino što su lekari, bar velika većina kukavice. Niko im ništa ne može a plaše se da ustanu u odbranu svog života. Nisu tu više u pitanju pare nego goli život

    • Velika istina. Generalno lekari i studenti medicine su neviđeni komformisti. Deviza: ne talasaj, dobro je.Može da bude i gore. Na demonstracijama devedesetih masovno je učestvovao ceo univerzitet. Svi osim studenata medicine. Njih si mogao na prste da izbrojiš.

    • Gresis, ti isti lekari za tu bednu platu trpe takvo maltretiranje na poslu koji znaci zivot i smrt za pacijente da samo talasanje nece dovesti do otkaza, vec do ekstremnog maltretiranja dok ne odu sami.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.