Razgovor aktivista Odbranimo reke Stare planine sa Aleksandrom Vučićem u subotu 1Foto: Z. Panić (Arhiva)

Jedan od aktivista Aleksandar Panić kaže da će predsednika Srbije podsetiti šta su mini hidrocentrale i šta su u Srbiji prouzrokovale.

-Iz svog ugla ukazaćemo na nesagledive štete po biodiverzitet, do uništavanja zadnjih strateških resursa Srbije, pa sve do minornog uticaja na energetski balans Srbije kroz obnovljive izvore energije. Prezentovaćemo dokaze tih tvrdnji i tražiti da se u najkraćem roku odustane od koncepta MHE na teritoriji čitave Srbije kao i da se pristupi sanaciji već učinjenih šteta uz sankcije prema svima koji su ih prouzrokovali – kaže Panić.

On dodaje da je u nedelju, 29. septembra zakazan još jedan protestni skup u selu Topli Dol na Staroj planini.

Skup u Toplom Dolu se organizuje snagom samih meštana i predstavnika njihove mesne zajednice uz pomoć aktivista angažovanih na odbrani reka Stare planine. Skup će biti finale jednomesečne blokade saobraćajnice, prilika da se ponove svi stavovi prema MHE izgradnji na Staroj planini. Možda će skup biti prilika i da se objave neke dobre vesti iz državnih institucija ili da se ljudi mobilišu na dalje samoorganizovanje ukoliko one izostanu– kaže Panić.