„Razgovori petkom“ u Dopisništvu Danas-a za Vojvodinu 1Foto: Danas (Novi Sad)

Za prve razgovore otvorenog tipa, među brojnim temama, dominirale su one najaktuelnije: neformalno predstavljanje Zbornika „Vojvodina i Srbija – sto godina posle (1918 – 2018)“ koju je Vojvođanski klub objavio neposredno pre novogodišnjih praznika. Inače, upravo ovaj Zbornik je i prva knjiga koja je stigla u biblioteku Dopisništva za Vojvodinu, a podsetimo da smo i prilikom otvaranja kancelarija najavili da želimo da u Dopisništvu oformimo biblioteku u kojoj će se, pored izdanja DanGrafa i lista Danas, naći knjige drugih medijskih kuća, nevladinih organizacija, izdavačkih kuća koje su saradnici našeg lista i partneri u naših akcijama „Hiljadu knjiga za hiljadu čitalaca“, kao i nedeljni i mesečni časopisi.

Tako su u prvim „Razgovorima petkom“ učestvovali autori pomenutog Zbornika: Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašista Vojvodine, Fuada Stanković, Danica Stefanović, Radivoje Jovović, Dragomir Jankov, Branislava Kostić.

Još jedna knjiga je stigla u Dopisništvo za našu biblioteku. Pavel Domonji iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana doneo je monografsku publikaciju koja je nedavno objavljena u njihovom izdanju: „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine: 1918 – 2018“, koju je Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman priredio u okviru obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Bačke, Banata, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji.

Posetili su nas, između ostalih, i dugogodšnji verni čitaoci našeg lista koji su za nas imali i predloge. Tako je Toša Stefanović, privrednik iz Novog Sada koji redovno čita list Danas predložio da petkom u Novi Sad, na „Razgovore“ dođu i neki od novinara i urednika našeg lista iz Beograda. „Voleo bih da možemo ovako neposredno da se upoznamo i razgovaramo baš sa novinarima i urednicima. Ne moraju to biti samo Basara ili Kišjuhas i drugi poznati kolumnisti. Voleo bih kada bi nam u Novi Sad, baš ovakvim prilikama, došli i Snežana Čongradin, Rade Radovanović, Rade Cvetićanin i brojni drugi iz redakcije“, poželeo je Stefanović.

Od aktuelnih tema se najviše pričalo o predstojećim, najavljenim protestima u Novom Sadu i kako su se mladi studenti organizovali i najavili prvi protest „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu za petak, 18. januar.  U razgovore o protestima se, pored već pomenutih učesnika „Razgovora petkom“,  uključio i naš kolega Lazar Čovs, kao i Vladimir Cvetković, Milenko Vujić, Miroslav Capić, Filip Gantar, Borislava Dejanović, Karlo Pošo i svi drugi koji su tog popodneva svratili kod nas. Kako je tema protesta u Novom Sadu očito bila najzanimljivija, prisutne smo obavestili da će naš list od ponedeljka, 14. januara imati posebne stranice posvećene protestima na kojima će biti objavljeni izveštaji iz svih gradova širom Srbije gde se oni održavaju.

Zajednička akcijaVojvođanskog kluba i našeg dopisništva ima za cilj da omogući neformalno druženje, susrete i razgovore sa čitaocima i prijateljima, uz unapred definisanu temu ili gosta/goste, i biće nastavljena idućeg petka, 18. januara u istom terminu od 15 do 18 sati.