Reakcije na presudu Mladiću 1Foto: EPA-EFE/Jerry Lampen / POOL

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) u Hagu pravosnažno je osudilo Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) na kaznu doživotnog zatvora.

Mladić, koji je prisustvovao izricanju presude, oslobođen je za genocid u opštinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica. Ulazeći u sudnicu, Mladić je skinuo zaštitnu masku i smešio se foto-reporterima, a tokom izricanja presude delovao je mirno.

Tako je potvrđena prvostepena presuda Haškog tribunala od 22. novembra 2017. godine kada je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a. I tada je oslobođen za genocid i u drugim bosanskim opštinama. Na tu prvostepenu presudu žalilo se i tužilaštvo i odbrana, koja je tražila da Mladić bude oslobođen, da mu se ponovo sudi.

Konačnu presudu Mladiću donele su sudije, predsedavajuća veća Priska Matimba Nijambe iz Zambije i članovi veća Mustafa El Baž iz Alžira, Aminata Engum iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande i Sejmor Penton sa Jamajke.

Važno je istaći da je Žalbeno veće odbilo sve žalbe odbrane. Dakle, čitajući presudu, sutkinja Nijambe je istakla, između ostalog, da je Žalbeno veće konstatovalo da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo u proceni dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući, a koji se odnose na njegovo učešće u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbeno veće konstatovalo je da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo time što Sarajevo nije tretiralo kao branjeni grad, kao i da pretresno veće nije pogrešilo kada je ocenilo da je cilj opsade Sarajeva bilo terorisanje stanovništva tog grada. Dalje čitajući presudu, Nijambe je navela da je Žalbeno veće ocenilo, neuverljivom Mladićevu tvrdnju da je njegov cilj bio da se civilno stanovništvo humano evakuiše iz Srebrenice.

Žalbeno veće konstatovalo je da Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke na koje se pretresno veće oslonilo, uključujući zaključak da je ponašanje VRS prouzrokovalo humanitarnu krizu koja je prethodila razmeštanju stanovništva, kao i da je to razmeštanje bilo nasilno. Žalbeno veće konstatovalo je da pretresno veće nije pogrešilo kada je ocenilo da je uklanjanje žena, dece i starijih muškaraca muslimana bilo prisilno. Odbijene su i Mladićeve žalbe u vezi sa uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Što se tiče žalbi tužilaštva, Žalbeno veće je, uz suprotno mišljenje sudija Penton i Engum, odbilo žalbu da je Mladić kriv za genocid u drugim opštinama.

Interesantno je da je suprotno mišljenje u Žalbenom veću imala upravo predsedavajuća većem, sutkinja Priska Matimba Nijambe, koja je imala suprotno mišljenje i u vezi njegove konačne kazne.

Advokat Toma Fila navodi za Danas da je očekivao da će prvostepena presuda biti potvrđena, te da se bojao da će Mladića proglasiti krivim i za genocid u drugih pet opština.

– Svaka čast onoj ženi (presedavajuća većem, sutkinja Nijambe, prim.aut.) što je izdvojila svoje mišljenje – naglašava Fila. On dodaje da je haški sud napravljen za „tri čoveka – Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića“ i da će to pokazati predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u NJujorku na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i reći da su „definitivno utvrdili da ste vi genocidni narod“.

Vladimir Vukčević, nekadašnji tužilac za ratne zločine, ističe za Danas da nije iznenađen pravosnažnom presudom Mladiću, odnosno da je očekivao da će mu biti potvrđena doživotna kazna zatvora. Kako dodaje Vukčević, nije očekivao da će Mladić biti osuđen za genocid i u drugim opštinama BiH, jer tužilaštvo nije dostavilo nove dokaze.

I Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, nije iznenađena doživotnom kaznom zatvora za Mladića. Međutim, kako kaže za Danas, nadala se da će ga osuditi za genocid i u drugim opštinama, ili bar u opštini Prijedor.

– Glavni nedostatak presude je što nema veze sa Beogradom. Ali i ovakva presuda je vrlo značajna za ono što se dešavalo tokom rata – ističe Biserko.

Inače, uoči izricanja presude, ispred sudnice se dogodio manji incident kada je izvesni Dragan Todorović doneo dva mala transparenta podrške Mladiću, posle čega mu je prišao Nihad Aličković iz udruženja „Anti-Dejton“, i oteo mu te transparente zbog čega je izbila svađa. Takođe, u Banjaluci je juče ujutro osvanuo transparent podrške na jednom od pešačkih mostova.

Podsetimo da je zbog pandemije korona virusa, ali i zdravstvenog stanja Mladića, okončanje sudskog procesa nekoliko puta odlagano. Mladić je pre jučerašnjeg izricanja pravosnažne presude u sudnici bio u avgustu prošle godine, i to za vreme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.

Haški tribunal je prvu optužnicu protiv Mladića podigao u novembru 1995. godine. Bio je u bekstvu sve do kraja maja 2011. godine kada je uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina i izručen u Hag. Tada su porodice Mladićevih žrtava, Tribunal, kao i međunarodna zajednica, pozdravili njegovo hapšenje, a tadašnji predsednik naše zemlje Boris Tadić je rekao da je Srbija skinula ljagu sa svoga imena.

Zanimljivo je da je Mladić prilikom prvog stupanja pred sud, 3. juna 2011. godine odbio da se izjasni o krivici. Isto je učinio mesec dana kasnije, pa je u skladu s pravilima suda uz njegovo ime u spis uneseno da se ne oseća krivim. Suđenje je počelo iznošenjem uvodne reči tužilaštva 16. maja 2012. godine.

Inače, osim Mladića, Tribunal je za genocid u Srebrenici osudio još 13 bivših pripadnika policije i VRS. Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Darko Mladić: Moj otac nije imao šanse na suđenju

Darko Mladić, sin Ratka Mladića (78) kome je danas pravosnažno potvrđena presuda na doživotni zatvor zbog zločina u BiH, izjavio je da njegov otac „nije imao šansu ni na početku, ni na kraju suđenja“.

„Nažalost, ‘putujući cirkus’ se završio onako kako je i počeo“, ocenio je Darko Mladić (51) za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

„General nije imao šansu ni na početku, ni na kraju suđenja. Čestitam predsednici Sudskog veća što je imala hrabrosti da suprostavi svoje mišljenje ostatku koji već trideset godina satanizuje srpski narod“, naveo je on.

Današnje izricanje presude Mladiću dodatno je podelilo narode u BiH.

Dok je za najveći deo Bošnjaka Mladić „ratni zločinac i krvnik“, za najveći deo Srba on je „heroj“ zaslužan za odbranu srpskog naroda u ratu u BiH i stvaranje RS.

Posle izricanja presude Mladiću, na zidinama Starog Grada u Trebinju istaknuta je trobojka s Mladićevim likom i natpisom „HEROJ“.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti.

Dodik: Presuda Mladiću nema mnogo veze sa pravom i pravdom

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da haška presuda Ratku Mladiću nema mnogo veze sa pravom i pravdom.

Dodik je ocenio da Haški tribunal „nije ostvario osnovne cilljeve svog nastanka, odnosno povećanje poverenja među narodima“.

„Kakva je to pravda, ako ovu presudu u svojim domovima danas slušaju sa slobode Naser Orić, Ante Gotovina, Ejup Ganić, Atif Dudaković i mnogi drugi koji su počinili zločine prema Srbima“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, ovakvom presudom se pokušavaju postići mnoge stvari, a prva od njih je „očuvanje karijere onih koji su satanizovali srpski narod, zastupajući navode da su Srbi silovali 60.000 muslimanki“.

„Mi Srbi moramo da naučimo da ne možemo da menjamo te stereotipe, dok su živi oni koji su ih kreirali ili ne budu mimo političke moći da o tome odlučuju“, kazao je Dodik.

Još je naglasio da se „pokušava napraviti mit o Srebrenici“, koji se, kako je rekao, „nije desio“.

„Ova fascinacija nepravdom međunarodnog faktora neće moći da zaživi u našem narodu. Na ovaj način je Mladić poslat direktno u legendu. Srpski narod zna da bi bez njegovog komandovanja, bila mnogo veća stradanja našeg naroda. Srbi su najveći stradalnici u bivšoj Jugoslaviji“, zaključio je Dodik.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću drugostepenu presudu, kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

Reakcije iz RS na presudu Mladiću: Haški tribunal je politički i antisrpski sud

Advokat Miodrag Stojanović, član tima odbrane Ratka Mladića, izjavio je da, osim što oseća veliko razočarenje i bes, nema šta posebno da kaže povodom kazne doživotnog zatvora.

„Nisam nikad bio veliki optimista, ali sam očekivao minimum istine i pravde, imajući u vidu argumente koje smo izneli, pre svega o pojedinim događajima u i oko Sarajeva, i u vezi sa kvalifikacijom za Srebrenicu“, rekao je Stojanović za RTRS.

Povodom izricanja pravosnažne presude bivšem komandantu Vojske RS, kojom je Međunarodnarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu potvrdio raniju presudu Mladiću na doživotni zatvor, političari iz RS su uglavnom ocenili da se radi o Sudu koji je „antisrpski i politički sud“.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je tom presudom Haški tribunal „još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda, koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika“.

„Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvek nestali“, istakla je Cvijanovićeva.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da bi Mladić bio oslobođen da je „bilo prava i pravde“.

„Očigledno da ovde nema ni prava ni pravde, a to nam je ko zna koliko puta potvrdilo naše dosadašnje iskustvo koje smo imali sa Haškim sudom i broj izrečenih presuda u odnosu na druge“, kazao je Višković.

On je naveo da podržava da svi oni koji su počinili zločin treba da odgovaraju, ali da zločine nisu činili samo na jednoj strani, već ih je bilo i na jednoj, i na drugoj i na trećoj strani.

„Ko je pobio više od 23.000 Srba u proteklom ratu? Da li su oni izginuli u saobraćajnoj nesreći? Ko je za to odogovarao? Zato smatram da je izlišan svaki komentar, jer kako su zamislili tako i rade“, naveo je Višković.

„Ovo je samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dve strane oslobođaju svake odgovornosti“, ocenio je predsednik SDS-a Mirko Šarović.

Šarović je istakao da se ne može prihvatiti da su za dešavanja u periodu 1992-1995. Srbi osuđeni na pet doživotnih robija i sa preko 800 godina zatvora, dok su drugi osuđeni višestruko manje.

On je dodao da je takvim odlukama Haški tribunal kompromitovao svoj rad, a srpske žrtve su ostale bez pravde.

Koalicija NADA: Presuda protiv Mladića potvrdila sramnu ulogu Haškog tribunala

Koalicija Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) saopštila je danas da nije iznenađena presudom Haškog tribunala protiv generala Ratka Mladića, ocenjujući da je taj međunarodni sud odavno izgubio legitimitet oslobađajući najveće teroriste i ratne zločince na Balkanu iz redova Hrvata i bosanskih Muslimana.

U saopštenju koalicije NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 udruženja građana, navodi se ocena lidera DSS-a Miloša Jovanovića da Haški tribunal nije stvoren da deli pravdu, već da je to bio politički sud usmeren na osudu Srba i pokušaj da se srpski narod okrivi za ratne sukobe.

„Zločin u Srebrenici koji se nesporno dogodio, ne može se negirati, ali ni činjenica da se ne može okarakterisati kao genocid. Ovom presudom Haški tribunal je potvrdio svoju pristrasnu i političku ulogu“, kazao je Jovanović.

Predsednik POKS-a Žika Gojković naveo je da Haški tribunal odavno nema nikakav kredibilitet jer je, prema njegovoj oceni, to sud koji je na slobodu pustio ubice i ratne zločince poput Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Antu Gotovinu.

„Za nas to nije bio sud pravde, nego nepravde“, izjavio je predsednik POKS-a.

Međunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

Odlukom apelacionog veća suda – uz protivljenje predsedavajuće sudije Priske Matimbe Nijambe (Prisca Nyambe) – potvrđena je prvostepena presuda koju je Haški tribunal izrekao generalu Mladiću 22. novembra 2017, a odbačene su žalbe odbrane i optužbe.

Čanak: Presude zločincima poput Mladića sprečiće nove zločine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da će pravosnažna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina, sprečiti nove zločine i dodao je da genocid u Bosni i Hercegovini „nije srpska stvar“.

„To je stvar određene politike čijeg smo protagonistu, Slobodana Miloševića, uspeli u jednom trenutku da svrgnemo sa vlasti i pošaljemo u Hag, zato što u Srbiji nije bilo snage da mu se sudi. Ovo sa Ratkom Mladićem mora da se shvati kao poraz politike koja je razorila Jugoslaviju, koja je uvela priču o etničkom čišćenju“, naveo je Čanak u saopštenju.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se pojedine ideje definitivno definišu kao zločinačke i u čemu presuda Ratku Mladiću i satisfakcija koju su dobile žrtve i njihovi preživeli rođaci, mogu da dobiju svoj puni smisao.

„U suprotnom, sve će se pretvoriti u osvetu, a nije poenta osveta, poenta je u tome da se spreči da se u budućnosti takve stvari ponavljaju. U tom smislu je osuda Ratka Mladića beskonačno važna za demokratske procese i u samoj Srbiji“, ocenio je Čanak.

Govoreći o tome kada će Srbija biti spremna da prihvati odgovornost za genocid u Srebrenici, Čanak je rekao da „treba biti svestan da pravo i pravda nisu jedno isto“ i da sudovi mogu da sude i donose odluke prema onim stvarima koje su definisane pravnim regulama.

„Samim tim, ono što je nesporna politička odgovornost političkog vrha u Srbiji tog vremena je nešto što se, nažalost, vrlo očigledno može pravno sankcionisati, ali to je politički proces koji se mora rastvoriti i pokazati šta je bila prava ideja politike tog vremena u Srbiji. A prava ideja je bila preuzimanje Jugoslavije i stvaranje nekog oblika političke Srbislavije. To nema nikakve veze sa srpskom nacijom ili srpskim narodom. To ima veze sa profesionalnim srpstvom i političkim srpstvom, koje su, u stvari, zanimanja i to prljava, a ne sa državom“, kazao je Čanak.

On je ocenio da danas katarza na Balkanu nije moguća, jer da bi došlo do katarze – mora se suočiti sa stvarnošću, a na to niko nije spreman.

„Nisam optimističan dok se ne pobune ozbiljni ljudi koji će stati u jedan jedinstven antinacionalistički, antifašistički front protiv revizije prošlosti i protiv veličanja ratnih zločinaca. Dok to ne urade svi ljudi zajedno, bez obzira na nacionalnu, versku, političku pripadnost, dotle ćemo pristajati da nam ljudski opiljci, koji postoje rasuti po celom Balkanu, okupljaju omladinu, prave od njih falange, nazivajući ih navijačke grupe i prete kompletnom fašizacijom ovog prostora“, kazao je Čanak.

Vlada Hrvatske: Presuda je primerena 

Vlada Hrvatske pozdravila je presudu suda u Hagu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primerenom.

„Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju hrvatske Vlade, koje prenosi Radio slobodna Evropa.

U saopštenju se dodaje da ipak postoji nezadovoljstvo što u pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i što Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Hrvatsku, gde je, kako se navodi, započeo svoj krvavi pohod, nastavivši ga u Bosni i Hercegovini.

„Nadamo se da će ova presuda doneti barem delimičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica“, zaključuje se u saopštenju.

BNV: Presuda Mladiću korak ka skidanju odgovornosti srpskog naroda

Povodom izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je ocenilo kao „potvrdu činjenice da je pravda spora, ali, ipak, dostižna“.

„Ova presuda je važan koroka u skidanju odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zloćine koje je neko počinio u njihovo ime i treba da bude poruka da se iz zločina ne može izvući nikakva politička niti materijalna korist“ – navodi se u saopštenju koje je BNV danas izdalo.

Bošnjački nacionalni savet očekuje da se otklone posledice delovanja srpskih oružanih snaga, a „zločini nad Bošnjacima Sandžaka u Sjeverinu, Kukurovićima,Štrpcima, Bukovici sastavni su deo projekta uništenja Bošnjaka, čija je kulminacija postignuta genocidom u Srebrenici“. BNV poziva državne organe Srbije i Evropsku uniju da „u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana izgrade objektivne i stabilne institucije,kako se nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima i osigurala politička egzistencija Bošnjaka u Sandžaku“.

Vulin: Presuda Mladiću je presuda pravdi

Predsednik Pokreta socijalista (PS) Aleksandar Vulin ocenio je danas da je presuda generalu Ratku Mladiću „presuda pravdi“.

„Svaki dan daljeg postojanja Mehanizma je samo način da njegovi članovi nastave da primaju veliki novac i da svoje laži prikazuju kao našu istinu“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Kako ocenio, kazna doživotnog zatvora Mladiću je osveta, a ne presuda.

„Mladić je kriv, jer je odgovorio na zločine Nasera Orića, ali Naser Orić nije kriv za poklane srpske civile u Podrinju. Mladić je kriv, jer je komandovao vojskom Srba u srpskim selima oko Sarajeva gde su njegovi vojnici rođeni i odrasli, ali nije kriv Izetbegović, jer u Sarajevu više nema Srba, ali ima masovnih grobnica. Uspostavljen ne da bi tražio pravdu i doprineo pomirenju, već da bi sudio Srbima, Haški tribunal je ispunio svoju svrhu. Srbe je proglasio genocidnim, a narode bivše SFRJ dodatno posvađao i zakrvio“, naveo je Vulin.

Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, a žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011, nakon što su ga uhapsile vlasti Srbije, 26. maja te godine, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Kandić: Presudom je smanjen prostor za nove laži

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je danas za Radiosarajevo.ba da je važno da je „konačno došao taj dan“ i da je doneta konačna pravosnažna presuda protiv Ratka Mladića.

„Presudom je smanjen prostor za nove laži, za nove političke interpretacije, za postojeće interpretacije, za negiranje zločina. Toliko je utvrđenih činejnica da su oni velika prepreka i brana onom jednom negativnom stanju koje danas imamo“, rekla je Kandić.

Ona je rekla da su utvrđene činjenice kada je reč o genocidu u Srebrenici, teškim zločinima kao što su istrebljenje, deportacija, prisilno premeštanje i da sada s tim činjenicama postoji potpuno jasna sluka o tome šta se događalo, te ima manje prostora za višegodišnje negiranje iz raznih razloga.

Blinken: Pravosnažna presuda Mladiću donosi dugo očekivanu pravdu za žrtve

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da današnja pravosnažna presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, osuđenom za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, donosi dugo očekivanu pravdu za žrtve i njihove porodice.

„Kao bivši komandant vojske bosanskih Srba, Mladić je bio ključna figura u kampanji sa zastrašujućim ciljem trajnog uklanjanja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Bosne i Hercegovine sa teritorije pod srpskom kontrolom“, naveo je Blinken povodom pravosnažne presude međunarodnog suda u Hagu.

On je naveo da zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini predstavljaju „jedno od najmračnijih poglavlja istorije posle Drugog svetskog rata“, preneo je Stejt department.

„Uprkos naporima zločinaca da ućutkaju svedoke, da sakriju dokaze o zločinima i da izbegnu naloge za hapšenje, pravda je u ovom slučaju bila jača. Pohvaljujemo hrabrost i izdržljivost preživelih i njihovih najmilijih koji su nastavili da se bore za formalno priznanje ovih zločina“, izjavio je šef američke diplomatije.

Blinken je naveo da se Vašington nada da će današnja presuda Žalbenog veća Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove doneti mir žrtvama i njihovim najmilijima, uoči 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

„SAD će nastaviti da insistiraju na pravdi, uzajamnom poverenju i pomirenju kao temelju mira i stabilnosti“, dodao je Blinken.

Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je pravosnažnu presudu Mladiću kao istorijsku, navodeći da ona „pokazuje da će oni koji čine stravične zločine odgovarati“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.