Rebić: U poslednjih pet godina broj stradalih na putevima Srbije smanjen za 40 odsto 1Vladimir Rebić Foto: Medija centar

„Kada smo 2009. godine pristupili kao posmatrač u Mrežu saobraćajnih policija Evrope – TISPOL, na srpskim putevima stradalo je više od 900 osoba. U poslednjih četiri do pet godina taj broj se kreće izmeću 536 i 600, što znači da smo za gotovo 40 odsto smanjili broj stradalih“, naveo je Rebić na Seminaru o prevenciji i kontroli psihoaktivnih supstanci u saobraćaju a preneo MUP.

On je naveo da je saobraćajna policija u prethodnih nekoliko godina uspostavila niz standarda što je kako je ocenio, omogućilo da se veći broj nesavesnih vozača efikasno procesuira.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević navela je da je od početka godine, na putevima Srbije zabeleženo dva odsto manje stradalih i 800 manje povređenih u odnosu na isti period 2018. godine.

„Najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda su prekoračenje brzine, odnosno neprilagođena vožnja uslovima puta, vožnja pod dejstvom alkohola, a u poslednje vreme se, kao i u drugim evropskim državama, izdvojila upotreba mobilnog telefona“, navela je direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.

Seminar o prevenciji i kontroli psihoaktivnih supstanci u saobraćaju organizovali su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbednost saobraćaja i organizacija TISPOL.