Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER

Polin Ades-Mevel je za tv N1 precizirala da su „Reporteri bez granica“ došli u Beograd da bi razgovarali sa predsednikom države, u želji da pokrenu određena pitanja u vezi sa atmosferom u zemlji, za koju smatraju da se pogoršava.

„Iako smo videli da je predsednik bio spreman da govori o temama koji se odnose na slobodu medija, nismo uvereni da uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj konkretan slučaj (napad na Milana Jovanovića)“, ističe ona.

Polin Ades-Mevel dodaje da je ukazala na to da u istražnim radnjama koje se odnose na ranija ubistva nije bilo napretka i istakla da je jako važno da se prekine sa praksom nekažnjivosti, kao i da postoji odgovornost nalogodavaca, „master majndova“, kako bi se novinari osećali bezbednije.

Ona dodaje da je predsednik naglašavao da situacija u Srbiji nije gora nego u drugim državama u regionu, da je govor mržnje veoma rasprostranjen u Hrvatskoj, da Bugarska ima veoma ozbiljnu situaciju, da nije idealno ni u Mađarskoj.

„Pozicija predsednika Srbije je da je otvoren za razgovor sa nama, mi pozdravljamo to što je on voljan da prizna da situacija u Srbiji nije idealna, ali ne delimo isti stav kada je reč o tome kakva je situacija zaista…  mi se zaista nadamo da će dobru diskusiju koju smo imali ispratiti i dela, konkretne akcije“, ocenjuje u razgovoru za tv N1 Polin Ades-Mevel.