Posle kratkog rata 2008. između Rusije i Gruzije, Moskva je priznala nezavisnost dve separatističke proruske gruzijske oblasti – Južnu Osetiju i Abhaziju. „Napad na ruske građane napad je na Rusiju“, istakao je Lavrov. Njegova izjava je usledila nakon objave kijevskih vlasti da nastavljaju operaciju protiv separatista na istoku Ukrajine, koju nazivaju „antiterorističkom operacijom“. To je objavljeno samo nekoliko sati posle odlaska američkog potpredsednika Džoa Bajdena, koji je bio u u zvaničnoj poseti Kijevu.

Lavrov je juče ocenio da SAD „upravljaju“ akcijama kijevskih vlasti. „Oni su objavili prekid onoga što oni nazivaju antiterorističkom operacijom, ali sada kada je Džo Bajden došao u Kijev, kažu da će ta operacija ponovo ući u aktivnu fazu“, rekao je Lavrov za ovu televiziju. On je ukazao da je operacija počela odmah posle dolaska šefa Cije Džona Brenona u Kijev.

„Nemam razloga da ne verujem da Amerikanci upravljaju ovim spektaklom na sve direktniji način“, dodao je Lavrov. Samo nekoliko sati posle odlaska Bajdena iz Kijeva, gde je bio u zvaničnoj poseti, ukrajinski prelazni predsednik Oleksandr Turčinov objavio je da se nastavlja „antiteroristička“ operacija na istoku zemlje, koja je bila prekinuta pre Vaskrsa. Turčinov je rekao da su proruski separatisti prešli „crvenu liniju“ pošto su nađena dva tela, od kojih je jedno lokalnog odbornika iz prozapadne partije Julije Timošenko.

Lavrov je takođe ponovio da po njegovom mišljenju ukrajinske vlasti ne ispunjavaju obaveze preuzete na sastanku u Ženevi održanom da se smiri kriza u Ukrajini. On je u utorak razgovarao telefonom s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je tom prilikom, kako je saopštio jedan neimenovani američki diplomata, izrazio „duboku zabrinutost“ zato što Moskva navodno nije preduzela dovoljno mera u cilju smirivanja situacije u Ukrajini.

Keri je takođe zapretio da će Moskvi biti pooštrene sankcije, ako dogovor iz Ženeve ne počne da se sprovodi. Keri je u utorak razgovarao i sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom i pohvalio mere koje je preduzeo Kijev u cilju smirivanja situacije u Ukrajini.

Ukrajina očekivala više od Amerike

Ruska Nezavisimaja gazeta ocenjuje da Bajden za sada ima „neutralan“ stav prema ukrajinsko-ruskoj krizi, te će Kijev morati da „privoli Bajdena na svoj način razmišljanja.“ Bivši ministar spoljnih poslova Volodimir Ohrizko izjavio je za ukrajinske medije, preneo je Bi-Bi-Si, da je Ukrajina više očekivala od Sjedinjenih Država nakon što je „pružila veliki doprinos jačanju američke bezbednosti, budući da se odrekla svog nuklearnog arsenala koji je bio uperen u njih.“