Ružić i Zipel potpisali sporazum o projektu Podrška reformi javne uprave u Srbiji 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ružić je, posle potpisivanja Sporazuma, rekao da je „ovo nastavak jedne veoma plodotvorne saradnje na polju reforme javne uprave“.

On je istakao da je „od inicijalnih milion i po evra, namenjenih za realizaciju projekta u oblasti reforme javne uprave, današnjim potpisivanjem Sporazuma taj fond podignut na pet miliona“.

Ružić je podsetio da su sa GIZ radili i ranije kada je u pitanju Zakon o opštem upravnom postupku, kao i da bi sa ovim propisom trebalo da se uskladi 185 zakona.

„Intencija je da, pre svega, olakšamo komunikaciju državnih organa kako bi ona bila prevashodno na dobrobit građana i privrede“, kazao je Ružić.

On je ocenio da je „međuresorna koordinacija i komunikacija sa autonomnim pokrajnama i jedinicama lokalne samouprave na dobrom nivou, ali zaslužuje unapređenje“.

On je rekao da je „reforma javne uprave jedan od tri kriterijuma naše usklađenost sa evropskim standardima“.

„Naša evropska budućnost je značajno bazirana i na ovoj vertikali i zato je važno da na ovom polju uradimo što više. Zahvaljujući GIZ omogućeno je da nastavimo krupnim koracima dalje“, kazao je Ružić.

Milenković je rekla da je ovaj projekat nastavak prethodna dva koji su rađeni u saradnji sa GIZ u okviru nemačke bilateralne podrške procesu evropske integracije Srbije.

„Naša komponenta u ovom projektu iznosi 1,1 milion evra, a u prvom redu je namenjena pomoći u usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravom Evropske unije (EU) i bazira se na našem nacionalnom programu“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, drugi deo se odnosi na međusobno usklađivanje domaćih dokumenata kako bi bili upodobljeni za efikasniju koordinaciju i usklađivanje sa pravom EU.

Ona je rekla da imaju konkretnu pomoć i kada su u pitanju pregovaračka poglavlja, prvenstveno Poglavlje 22, koje se odnosi na buduće korišćenje strukturnih i kohezionih fondova EU i regionalni razvoj.

„Postoji jasna politička volja Nemačke da pomogne Srbiji u svim aspketima procesa evropske integracije a manifestuje se kako na političkom nivou direktnim kontaktima između naših resornih ministara, tako i na tehničkom niviou i radu Ministarstva za evropske integracije, u saradnji sa GIZ kao ključnim implementacionim partnerom“, rekla je Milenković.

Zipel je naveo da imaju nalog nemačke Vlade da prošire tehničku saradnju.

„Sigurni smo da će vrlo brzo, kada se primeni i sve što je predviđeno, ljudi u Srbiji primetiti efekte harmonizacije sa evropskim standardima“, rekao je Zipel.

Ovaj projekat implementira GIZ u okviru Nemačke razvojne saradnje. Realizacija je počela u oktobru 2016. i trajaće do kraja 2019. godine.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.