Šabić: RTS je pod uticajem politike 1Foto: Medija centar Beograd

Naš sagovornik se osvrnuo i na nedavno saopštenje Upravnog odbora RTS-a u kojem se, u negativnom kontekstu, komentariše izveštavanje pojedinih medija, uključujući i Danas, o izboru prvog čoveka javnog servisa.

– Sećam se saopštenja Upravnog odbora RTS od pre nekoliko sedmica u kome su neke medije, uključujući i Danas, optužili zbog zlonamernog i tendencioznog izveštavanja o konkursu za izbor direktora, pritom bez bilo kakve konkretizacije tog šta je navodno „zlonamerno i tendenciozno“ ili tih nekakvih „centara moći“ pod čijim uticajem to radite. Ali iako su takve paušalne diskvalifikacije u maniru Lukašenka uvek otužne, skoro da izaziva osmeh deo saopštenja koji je sadržavao garanciju da će postupak biti završen „onako kako to javnost očekuje – transparentno i zakonito“, ističe Šabić.

Prema njegovim rečima, bilo je baš onako kao što je javnost očekivala – konkurs je okončan neuspešno, direktor nije izabran i dalje imamo v.d stanje.

– Prethodno su iz pravilnika uklonjene odredbe koje su obavezivale Upravni odbor da konkurs sprovede tri meseca pre isteka mandata direktora, potom je po isteku mandata direktor ostao do odlaska u penziju, pa ostao u v.d. statusu, potom je na razne načine odugovlačeno sa sprovođenjem konkursa, da bi na kraju on bio okončan neuspešno. Takav ishod konkursa je za prilike u kojima živimo, logičan – ocenjuje Šabić.

On podseća da je gotovo dve trećine rukovodećih ljudi državne administracije u problematičnom odnosno nezakonitom v.d. statusu.

– Mesecima posle izbora imamo skupštinu koja je u „konstituisanju“ stigla samo da verifikuje mandate poslanika, dakle da stvori uslove da oni primaju plate i paušale ali ne i da rade svoj posao, jer nisu izabrali čak ni rukovodstvo ni radna tela. Imamo „tehničku“ Vladu koja ovlašćenja koristi vrlo ekstenzivno čak i suprotno Zakonu o vladi. Zato je logično da stvari stoje slično i sa javnim servisom. Umesto kao uređene i stabilne, kod nas institucije funkcionišu kao konstantne improvizacije. U takvim uslovima veoma su podložne uticaju dnevne politike i nije realno očekivati da će svoje uloge ostvarivati nezavisno i nepristrano. RTS, pogotovo njegov i informativni program to svakodnevno potvrđuje – zaključuje Šabić.

Konkurs za generalnog direktora RTS-a je 21. avgusta ponovo raspisan jer na glasanju na prethodno raspisanom konkursu članovi Upravnog odbora RTS nisu izabrali nijednog od dvojice kandidata koji su ispunili kriterijume. Do izbora novog generalnog direktora kao vršilac dužnosti ostaće Dragan Bujošević. Njemu je 5. maja istekao petogodišnji mandat i od tada obavlja funkciju v. d. generalnog direktora RTS-a.

Tumačenje

Upravni odbor zatražio je prošle sedmice od Skupštine Srbije i Ministarstva kulture i informisanja tumačenje da li Dragan Bujošević dva puta može biti imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a, potvrdio je za Danas predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić. On je ranije precizirao da će Bujošević biti vršilac dužnosti generalnog direktora dok tumačenja nadležnih ne budu dostavljena Upravnom odboru i da će Regulatornom telu za elektronske medije biti upućeno obaveštenje o ovoj situaciji. U Statutu RTS-a i Pravilniku o izboru imenovanih lica, koji donosi Upravni odbor, nije precizirano da li isti vršilac dužnosti generalnog direktora RTS-a može biti imenovan dva puta.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.