To je prvi izveštaj u kojem se opisuje tretman agenata CIA nad osumnjičenima u zatvorskim centrima u Evropi i Aziji. Uprkos tome što je značajno prepravljan, očekuje se da se u dokumentu strogo osudi tajni program u okviru kojeg je između 2001. i 2009. u pritvor stavljeno oko sto ljudi osumnjičenih za terorizam. Program je odobrio tadašnji predsednik SAD Džordž Buš nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

Pentagon je navodno upozorio komandante na terenu da preduzmu odgovarajuće korake da zaštite američke trupe i baze u inostranstvu. Cilj izveštaja, koji je pisan godinama, jeste da se izvede zaključak da se strogim tehnikama ispitivanja nije došlo do veće količine bitnih poverljivih informacija, nego što bi to bio slučaj s manje brutalnim merama.

Međutim, to su osporavali mnogi zvaničnici obaveštajnih agencija i borci protiv terorizma. Objavljivanje izveštaja je odlagano zato što u Vašingtonu nije mogao da se postigne dogovor o tome šta treba objaviti. Izveštaj Obaveštajnog komiteta Senata, čiju većinu čine demokrate, ima 6.000 strana, od čega će biti objavljeno samo 480. Republikanci će sastaviti zaseban izveštaj.

Kako su izvestile agencije, pozivajući se na izvore koji su imali uvid u dokument, izveštaj sadrži slikovite detalje seksualnih pretnji i drugih brutalnih tehnika ispitivanja, koje su primenjivane nad ekstremistima. Jednom visokom operativcu Al Kaide, koji je osumnjičen da je 2000. organizovao samoubilački napad na raketni razarač američke mornarice u kojem je ubijeno 17 mornara, navodno su pretili električnom bušilicom, ali pretnje nikada nisu sprovedene u delo. Nad ostalim zatvorenicima su primenjivane tehnike simulacije davljenja, šamaranja, ponižavanja, izlaganja hladnoći i lišavanja spavanja.

„Ima nagoveštaja da objavljivanje ovog dokumenta američke ustanove i državljane širom sveta mogu dovesti u veliku opasnost. Administracija je preduzela značajne korake u cilju pooštravanja mera bezbednosti u institucijama SAD širom sveta“, saopštio je portparol Bele kuće Džoš Ernest. Sličan stav je izneo i portparol Pentagona Stiv Voren, koji je rekao da „sigurno postoji mogućnost da objavljivanje ovog dokumenta izazove nerede“, te je borbenim snagama izdato naređenje da preduzmu preventivne mere. Ernest je dodao da bez obzira na to da li su SAD uspele da izvuku poverljive informacije ovakvim tehnikama ispitivanja, „predsednik smatra da je upotreba tih taktika nepotrebna i da se kosi s vrednostima SAD i ne čini ih bezbednijim“.

Pojedine tehnike je odobrilo Ministarstvo pravde, kao što je na primer lišavanje sna, ali, kako se navodi, izveštaj će najverovatnije pokazati da one nisu primenjivane pod strogom kontrolom i nadzorom kada je obaveštajna agencija počela da saslušava osumnjičene u avgustu 2002. Buš je ukinuo veliki deo programa pre nego što je otišao s funkcije, dok je Obama zabranio program kada je došao na vlast, priznavši da su pojedine tehnike ekvivalent mučenju.