Foto: EPA-EFE / Andrej Čukić

To je za Danas kratko izjavio Rešat Miljaku, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, koje je početkom marta predmet o Ivanovićevom ubistvu preuzelo od Okružnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici. Miljaku nije odgovorio na pitanja u kojoj je fazi istraga i šta je sa dokazima koje je tužilaštvo u Prištini preuzelo od kolega iz Kosovske Mitrovice.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice. O detaljima istrage, koju na insistiranje Prištine i zapadnih sila, vode kosovske institucije, ne zna se gotovo ništa, dok se zvanični Beograd i Priština uzajamno optužuju ko kome uskraćuje informacije. Istekao je i rok od dve nedelje, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao 17. marta srpskim službama da saopšte šta (ne)mogu da saznaju o ovom slučaju.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Slobodana Petrovića iz Samostalne liberalne stranke, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u četvrtak da ne može da govori o detaljima koji mogu da ugroze istragu o kojoj on nema informacije“, ali da „nedostatak saradnje sa Srbijom ometa brže rasvetljavanje tog zločina“, koji „nije moguće brzo rasvetliti“.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, gde insistiraju na tome da se predistražni postupak o Ivanovićevom ubistvu vodi kao strogo poverljiv, Danasu je rečeno da je Priština „dostavila samo deo traženih dokaza i podataka“. Danas nije dobio odgovor na pitanje kad su poslednji put razmenjeni podaci s Prištinom, koji idu preko Kancelarije EU u Beogradu i Prištini.

Ksenija Božović iz SDP izjavila je za Danas da i Haradinaj „ima deo odgovornosti u Ivanovićevom ubistvu“ i upozorava da je „zabrinjavajuće to što EU i Euleks, kao posrednici u razmeni podataka i dokumenata ćute, dok se Beograd i Priština uzajamno prepucavaju“. Ona smatra da se bez političke odluke Ivanovićev slučaj neće rešiti.

Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM ocenjuje da su i Beograd i Priština nervozni jer „međunarodna zajednica insistira da rad Specijalnog tužilaštva bude tajan i da se eliminišu politički uticaji zbog svega što se događalo tokom istrage u Mitrovici – „curenja“ informacija o izjavama svedoka, skandala s hapšenjem pa puštanjem na slobodu dva srpska policajca, ostavke predsednika Osnovnog suda Nikole Kabašića, koji je pod pritiskom, ipak, ostao na tom mestu“.

– Pod pritiskom SAD Specijalno tužilaštvo Kosova istragu vodi u najvećoj tajnosti, zbog čega su i Haradinaj i Beograd prilično izolovani. Nedostatak potpunih informacija stvara nervozu kod obe strane. Haradinaj se sastaje s Milan Radojičićem o čemu obaveštava javnost, pokušavajući da ga promoviše u političara, čime na neki način preuzima zaštitničku ulogu. Marko Đurić je i posle zvaničnog dela poslednje posete severu KiM otišao u Radojičićev restoran „Grej“. To govori da Radojičić, koji odlučuje o svemu što je bezbednosno i politički bitno za sever KiM, ima zaštitu na obe strane. Moj stav je poznat – ubice Olivera Ivanovića neće biti otkrivene dok se ne promeni vlast i u Beogradu i u Prištini – objašnjava Rada Trajković.

Protiv zaborava

– Ovo je četvrti put da u Skupštini Kosova postavljam pitanje o toku istrage ubistva Olivera Ivanovića, jer mi se čini mi se da se taj zločin polako gura u zaborav. Iako u kosovskim institucijama ima mnogo Srba, utisak je da oni to više ni ne pominju. Ivanovićevo ubistvo je tragedija, a njegovo nerasvetljavanje bilo bi još veći zločin. Haradinaja sam pitao da li u istrazi postoji nešto što mi ne znamo zato što je nastavak briselskog dijaloga bio uslovljen napretkom u istrazi Ivanovićevog ubistva – konkretno otkrivanjem ubica i nalogodavaca. Vidimo da je dijalog nastavljen, a da se ništa ne zna o istrazi – kaže za Danas Slobodan Petrović.