Saslušani svedoci u istrazi ubistva Olivera Ivanovića 1Foto: EPA-EFE / Andrej Čukić

Specijalno tužilaštvo Kosova saslušalo je potencijalne svedoke, ali još nema rešenja za hapšenje osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“.

To je za Danas kratko izjavio Rešat Miljaku, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, koje je početkom marta predmet o Ivanovićevom ubistvu preuzelo od Okružnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici. Miljaku nije odgovorio na pitanja u kojoj je fazi istraga i šta je sa dokazima koje je tužilaštvo u Prištini preuzelo od kolega iz Kosovske Mitrovice.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice. O detaljima istrage, koju na insistiranje Prištine i zapadnih sila, vode kosovske institucije, ne zna se gotovo ništa, dok se zvanični Beograd i Priština uzajamno optužuju ko kome uskraćuje informacije. Istekao je i rok od dve nedelje, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao 17. marta srpskim službama da saopšte šta (ne)mogu da saznaju o ovom slučaju.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Slobodana Petrovića iz Samostalne liberalne stranke, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u četvrtak da ne može da govori o detaljima koji mogu da ugroze istragu o kojoj on nema informacije“, ali da „nedostatak saradnje sa Srbijom ometa brže rasvetljavanje tog zločina“, koji „nije moguće brzo rasvetliti“.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, gde insistiraju na tome da se predistražni postupak o Ivanovićevom ubistvu vodi kao strogo poverljiv, Danasu je rečeno da je Priština „dostavila samo deo traženih dokaza i podataka“. Danas nije dobio odgovor na pitanje kad su poslednji put razmenjeni podaci s Prištinom, koji idu preko Kancelarije EU u Beogradu i Prištini.

Ksenija Božović iz SDP izjavila je za Danas da i Haradinaj „ima deo odgovornosti u Ivanovićevom ubistvu“ i upozorava da je „zabrinjavajuće to što EU i Euleks, kao posrednici u razmeni podataka i dokumenata ćute, dok se Beograd i Priština uzajamno prepucavaju“. Ona smatra da se bez političke odluke Ivanovićev slučaj neće rešiti.

Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM ocenjuje da su i Beograd i Priština nervozni jer „međunarodna zajednica insistira da rad Specijalnog tužilaštva bude tajan i da se eliminišu politički uticaji zbog svega što se događalo tokom istrage u Mitrovici – „curenja“ informacija o izjavama svedoka, skandala s hapšenjem pa puštanjem na slobodu dva srpska policajca, ostavke predsednika Osnovnog suda Nikole Kabašića, koji je pod pritiskom, ipak, ostao na tom mestu“.

– Pod pritiskom SAD Specijalno tužilaštvo Kosova istragu vodi u najvećoj tajnosti, zbog čega su i Haradinaj i Beograd prilično izolovani. Nedostatak potpunih informacija stvara nervozu kod obe strane. Haradinaj se sastaje s Milan Radojičićem o čemu obaveštava javnost, pokušavajući da ga promoviše u političara, čime na neki način preuzima zaštitničku ulogu. Marko Đurić je i posle zvaničnog dela poslednje posete severu KiM otišao u Radojičićev restoran „Grej“. To govori da Radojičić, koji odlučuje o svemu što je bezbednosno i politički bitno za sever KiM, ima zaštitu na obe strane. Moj stav je poznat – ubice Olivera Ivanovića neće biti otkrivene dok se ne promeni vlast i u Beogradu i u Prištini – objašnjava Rada Trajković.

Protiv zaborava

– Ovo je četvrti put da u Skupštini Kosova postavljam pitanje o toku istrage ubistva Olivera Ivanovića, jer mi se čini mi se da se taj zločin polako gura u zaborav. Iako u kosovskim institucijama ima mnogo Srba, utisak je da oni to više ni ne pominju. Ivanovićevo ubistvo je tragedija, a njegovo nerasvetljavanje bilo bi još veći zločin. Haradinaja sam pitao da li u istrazi postoji nešto što mi ne znamo zato što je nastavak briselskog dijaloga bio uslovljen napretkom u istrazi Ivanovićevog ubistva – konkretno otkrivanjem ubica i nalogodavaca. Vidimo da je dijalog nastavljen, a da se ništa ne zna o istrazi – kaže za Danas Slobodan Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari