Savet Novosadskog univerziteta bira novog rektora 1Univerzitet u Novom Sadu Foto: uns.ac.rs

Savet Univerziteta u Novom Sadu sutra će birati novog rektora, a kandidati za najvišu funkciju NU su Dejan Madić i Sanja Podunavac Kuzmanović.

Sanju Podunavac Kuzmanović predložilo je 14 fakulteta i instituta, dok je Madića kandidovao samo Fakultet tehničkih nauka.

Akademska zajednica  u Novom Sadu, kao i javnost bruje o tome da je na delu bitka između dve struje SNS: navodno iza Sanje Podunavac Kuzmanović je pokrajinski premijer Igor Mirović, dok Madića podržava uticajni dekan FTN Rade Doroslovački i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Da stvar bude još komplikovanija u izbor rektora NU uključilo se i Ministarstdvo prosvete.

Komisija za izbor rektora konstatovala je da je Madić falsifikovao biografiju i  kao svoje naveo i naučne radove imenjaka iz Niša, pa je njegova kandidatura osporena.

Ministarstdvo je pak poslalo inspekciju koja je ocenila da Komisija nije mogla da filtrira kandidate, a u međuvremenu je dosadašnji rrektor Dejan Jakšić prekinuo sednicu Senata NU i otišao sa sastanka ne imenovavši drugu osobu koja bi vodila zasedanje na kojem je trebalo da se odluči o kandidatima za rektora.

Posle mesec dana Senat Univerziteta u Novom Sadu u sredu je uspeo da održi sednicu na kojoj su izglasani kandidati za novog rektora.

Prema navodima medija, 15 glasova dobila je Sanja Podunavac Kuzmanović, a 11 glasova Dejan Madić.

Oni  će danas sutra na javnom delu sednice Saveta UNS predstaviti svoje programe rada, dok će na tajnom delu sednice članovi Saveta glasati i, verovatno, izabrati novog rektora.

Ko će to biti neizvesno je pošto su u međuvremenu naprasno smenjeni pojedini članovi Saveta NU koje imenuje osnivač, odnosno Skupština Vojvodine, kao i članovi saveta fakulteta u izbornoj godini za mnoge dekane.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Savet Novosadskog univerziteta bira novog rektora”

  1. Odličan članak. Vidi se cela suština problema. Žena koja je bolja osuđena na propast samo zato što je obezbedila i veću podršku na uns i podrsku osnivaca. A osnivaca ne vole pa onda udrimo po njoj. Zelim joj puno srece i uspeha na savetu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.