Nedim Sejdinović Foto: Medija centar

Kako javlja portal Autonomija.info, Sejdinović je istakao da od rešavanja ovih gorućih pitanja u medijima zavisi učešće udruženja u Radnoj grupi za izradu medijske strategije.

On je predvideo da će se vrlo brzo videti da li će Vlada, kroz svoje Koordinaciono telo, „zaista biti spremna da rešava probleme za koje je sama odgovorna i na osnovu toga ćemo doneti odluku šta ćemo dalje da radimo“. Sejdinović je naveo da su među temama sastanka bile i deblokada rada Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ali i problemi bezbednosti novinara koji su političke prirode. „Izneli smo stav da predstavnici vlasti stvaraju atmosferu nasilja i targetiraju novinare, zbog čega je ugrožena njihova bezbednost“, tvrdi Sejdinović.

„Takođe smo ukazali i na brojne zloupotrebe izvršne vlasti“, koja protivzakonito iznosi detalje iz istrage i na taj način“, prema rečima Sejdinovića, „dodatno ugrožava bezbednost i urušava institucije“. Kako je dodao, predstavnici udruženja ukazali su i na ozbiljne probleme u sferi konkursnog sufinansiranja medija i brojne zloupotrebe u tom procesu i tražili da se Koordinaciono telo odredi prema tome, ali su predložili i konkretna rešenja za njihovo prevazilaženje.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo i o potpuno netransparentnom odlivu novca građana ka medijima bliskim vlasti kroz javne nabavke, direktno ili indireknto oglašavanje, sponzorstva, donacije, ugovore i slično. Udruženja su zahtevala da se ta oblast uredi i podsetila i na izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije o ovim temama, precizirao je Sejdinović.

On napominje da su udruženja ukazala i na nezakonit status Tanjuga i RTV Kragujevac, kao i na težak profesionalni i ekonomski položaj novinara i medija. Bilo je reči i o političkim zloupotrebama REM, problemima u slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, „svakodnevnom, kontinuiranom kršenju novinarskog kodeksa i podršci vlasti medijima koji krše kodeks, kao i brojnim drugim otvorenim pitanjima“, rekao je Sejdinović. „Skoro da nema oblasti u medijskoj sferi u kojoj ne postoje ozbiljni problemi“, ocenio je on i naglasio da je „ovo tek početak jednog, čini se, mukotrpnog procesa“. Tim procesom ćemo „testirati da li je Vlada zaista spremna da rešava brojne, rekao bih dramatične probleme na medijskoj sceni ili samo želi da se pred međunarodnom zajednicom prikaže da je kooperativna“, predočio je Sejdinović.

On je rekao da su udruženja prenela Koordinacionom telu da je ovaj proces povezan sa radom Radne grupe za izradu medijske strategije i da su ta dva procesa međuzavisna. „Apsolutno nećemo dozvoliti da budemo iskorišćeni kao pre četiri godine, kada je Srbija dobila pozitivne ocene od EU za medijske slobode, zahvaljujući donošenju novih medijskih zakona koji su u primeni proizveli potpunu katastrofu“, poručio je Sejdinović. „Ne zbog toga što su toliko loši“, objasnio je on, „već zbog toga što vlast ne poštuje sopstvene zakone i što medije vidi kao alatku za održavanje vlasti i uništavanje političkih protivnika“.

On je potvrdio da je postignut dogovor da se sastanci Koordinacionog tela Vlade Srbije i Tima za dijalog održavaju jednom mesečno. U međuvremenu će teći komunikacija, rekao je Sejdinović i zaključio da će medijska i novinarska udruženja dalji dijalog i rad na medijskoj strategiji određivati u odnosu na konkretne rezultate vezane za rešavanje iznetih problema u medijskoj sferi.