Okupljanje učesnika počelo je ujutru oko deset časova. U centralnim beogradskim ulicama saobraćaj je bio zatvoren od ranog jutra. Do zgrade Vlade Srbije se moglo doći iz tri pravca: od železničke stanice, Slavije i iz Ulice kneza Miloša. Policija je legitimisala i pretresala sve koji su želeli da prisustvuju skupu. Za razliku od 2010, kada je poslednji put održan Prajd, jučerašnja atmosfera bila je krajnje pozitivna – muzika, baloni, LGBT zastave, međusobno druženje zvaničnika, organizatora i učesnika Parade.

Gradonačelnik Siniša Mali apelovao je uoči početka šetnje na Beograđane da „pokažu i dokažu“ da je Beograd kosmopolitski grad koji priznaje različitosti. „Ovo je prilika da svetu pošaljemo jasnu sliku otvorenog Beograda, koji svakom građaninu obezbeđuje ravnopravni tretman i sliku koja prepoznaje i poštuje različitosti“, naveo je Mali.

Uzvicima podrške, zvižducima, velikim transparentom na kome je pisalo „ponos za sve“ i podignutim zastavicama duginih boja, povorka je krenula uz Ulicu kneza Miloša. Baš u tom trenutku začula su se zvona u Vaznesenjskoj crkvi, ali učesnici na to nisu mnogo obraćali pažnju, već su nastavili ka gradskoj skupštini. Mnogi građani koji žive u obližnjim zgradama pojavili su se na svojim terasama i mahali, na oduševljenje učesnika povorke.

Jedan od članova Organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je za Danas da je država ovog puta pokazala da „sve može da se uradi kad se hoće, odnosno kada postoji politička volja“. Među nekoliko stotina LGBT pripadnika i drugih građana bilo je i aktivista iz inostranstva. Tina O. iz Kelna je sa svojim prijateljem učestvovala na Prajdu, radujući se što je atmosfera potpuno drugačija u odnosu na prethodni. „Živim i radim u Beogradu već četiri godine. Ovogodišnja parada je pozitivna, u opuštenoj i veseloj atmosferi. Potpuno drugačija u odnosu na prethodnu“, rekla je Tina za Danas. Ona, inače, nije pripadnica LGBT zajednice, ali ima dosta prijatelja koji jesu.

– U Kelnu je potpuno normalno biti gej. Parade u Nemačkoj su uobičajena pojava i nikada nije bilo tenzija. Nadam se da će tako i ubuduće biti u Srbiji, rekla je Tina. Na beogradskoj Paradi bilo je i aktivista iz Italije. Među njima Matja C. sa trojicom prijatelja. Uprkos strahu zbog nemilih događaja od pre četiri godine, odlučio je da da podršku aktivistima iz Srbije i izrazio nadu da se scene iz prošlosti vezane za Prajd neće ponoviti.

Inače, u šetnji su učestvovali i zaštitnik građana Saša Janković, poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska prava Suzana Paunović, poslanica Aida Ćorović, predsednik pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i predstavnica UNDP-a za Srbiju Irena Vojačkova Solorano.

Na kraju šetnje sa bine kod platoa ispred gradske skupštine okupljenima su se obratili strani zvaničnici i LGBT aktivisti iz regiona i Srbije. Predstavnik Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović poručio je da će se uspeh Prajda jedino meriti ako bude održan kontinuitet Parade. Kako je dodao, Parada ponosa je „strana ljubavi“. „Pokazali smo da smo sposobni da volimo, a oni koji nas ne vole ili kažu da nas mrze, to rade isključivo iz straha“, rekao je Stojanović.

Učesnicima Prajda obratili su se ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvag i ambasador Holandije Loran Stokvis i ocenili da je održavanje Parade „veliki uspeh bitan i za međunarodni ugled Srbije“. Član Parlamenta Nemačke Valter Bek je Srpskoj pravoslavnoj crkvi poručio da „pravoslavlje nije priča o nasilju, već o ljubavi“. Sa bine su govorili i predstavnici nevladinog sektora i LGBT zajednica iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Staša Zajović iz „Žena u crnom“ poručila je da „smo svi pomalo LGBT i da je ovo borba za svačija ljudska prava i civilni sektor“.

Poslanica Evropskog parlamenta Teri Retke rekla je da je veoma zadovoljna zbog održavanja Prajda i ukazala da prava borba za ljudska prava u Srbiji tek predstoji. Manifestacija je završena tako što se Stojanović poljubio sa svojim dugogodišnjim partnerom uz poruku: „Za kraj vam poklanjamo jedan poljubac, da vidite da to nije ništa strašno.“

Većina učesnika se svojim kućama uputila peške. Neki su pak prevezeni policijskim maricama, koje su bile stacionirane pored garaže Skupštine grada, dok su drugi izabrali da idu taksijem. Pola sata nakon završetka Parade ponosa, jake policijske snage počele su da se povlače i deblokiraju ulice.

File: Prekretnica u istoriji demokratske Srbije

Brisel – Komesar za proširenje EU Štefan File pozdravio je održavanje Parade ponosa u Beogradu kao „prekretnicu u savremenoj istoriji demokratske Srbije“. „Posvećenost snaga bezbednosti, parlamenta i uglednih političara, kao i diplomatske zajednice i civilnog društva u Srbiji, predstavlja značajan napredak ka efikasnom ostvarivanju prava LGBTI zajednice, odnosno ostvarivanju ljudskih prava u širem kontekstu“, naveo je File u jučerašnjem saopštenju. File je odao priznanje „profesionalnom ophođenju bezbednosnih snaga koje su pružile zaštitu učesnicima šetnje“.

Janković zadovoljan

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je juče zadovoljstvo zbog toga što je u Beogradu bez većih incidenata održan Gej prajd, simbolična šetnja kojom se skreće pažnja na probleme LGBT osoba, i pozvao na prestanak njihove diskriminacije. U saopštenju zaštitnik je posebno zahvalio pripadnicima policije i drugih državnih službi i organa koji su, kako je istakao, „pokazali da, kada postoji politička spremnost, ljudska prava ne moraju biti žrtvovana zarad bezbednosti“.

Odbrana patrijarha

Grupa intelektualaca, novinara i političara protestovala je zbog „agresivne kampanje dela srpskih političara i medija“ protiv patrijarha SPC Irineja i njegovih stavova o Paradi ponosa.

– Smisao napada kojima je patrijarh izložen u političkoj i medijskoj javnosti, dotle da jedan političar, deklarisani ateista, uči poglavara SPC hrišćanskom ponašanju, duboko vređa ne jedino Crkvu nego i većinu naroda“, navodi se u saopštenju. Potpisnici saopštenja su, između ostalih: Kosta Čavoški, Aleksandar Ivić, Milo Lompar, Aleksandar Berček, Andrej Fajgelj, Vladimir Dimitrijević, Nikola Kusovac, Sanda Rašković Ivić, Sava Rosić, Marina i Dušan Savić, Ljubomir Kljakić, Dragomir Antonić, Željko Cvijanović, Slavoljub Kačarević. Beta

IZJAVE ZVANIČNIKA I AMBASADORA

MIŠČEVIĆ: SRPSKO DRUŠTVO NIJE HOMOFOBIČNO

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević rekla je na Paradi ponosa da je došla da podrži potrebu zaštite ljudskih prava. „Evropske vrednosti podrazumevaju podršku svim ljudskim pravima, a posebno manjinama“, rekla je Miščevićeva. Ona je izrazila uverenje da srpsko društvo nije homofobično.

KIF: POŠTOVANJE USTAVA I ZAKONA

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif pozdravio je održavanje Parade ponosa. „Vlada Srbije je omogućila svim građanima da uživaju prava koja im garantuju Ustav i zakoni“, poručio je Kif preko Tvitera. Kif je učešćem na Paradi pokazao solidarnost „s grupom građana koja se svakodnevno susreće s velikim izazovima“.

DAVENPORT: SNAŽNA PORUKA

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da mu je jako drago što je bio deo sjajne šetnje na Paradi ponosa. „To je jako pozitivna i snažna poruka koju šalje LGBT zajednica“, naglasio je Davenport na skupu ispred Skupštine grada. Prema njegovim rečima, to je poruka ljudima koji žele da prete nasiljem da je to neprihvatljivo u Srbiji.

UDOVIČKI: RAZLIČITOST ZNAČI BOGATSTVO

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Kori Udovički izjavila je juče da različitost znači bogatstvo. „Verujem da je najvažnije na celom Balkanu da naučimo da to što neko različito misli i to što mi to dozvoljavamo ne znači i ne mora da znači da se s tim slažemo, ali da možemo svi zajedno da živimo“, rekla je Udovički novinarima u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije.

STOKVIST: PRAJD-NORMALNO

Ambasador Holandije Loren Stokvis poručio je da njegova zemlja podržava LGBT populaciju. „Ovo dobar dan za toleranciju, demokratiju i budućnost. Prajd-normalno“, rekao je ambasador, ističući ovogodišnji slogan Parade ponosa.

KIRBI: PODRŠKA LJUDSKIM PRAVIMA

Američki ambasador Majkl Kirbi je rekao da ne želi da bilo ko bude povređen i da ne vidi zbog čega bi do toga došlo. „Došao sam da podržim ljudska prava u Srbiji. To je proces, treba još raditi na mnogim ljudskim pravima“, rekao je Kirbi.

VILHELM: VLADA PODRŽAVA PRAVA MANJINA

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, koji je takođe prisustvovao Prajdu, rekao je za B92 da je ovo važan signal, da je Vlada Srbije pokazala da podržava pravo svakog i svake manjine da izražava svoja prava. Važno je da Vlada Srbije šalje signal da podržava prava manjina, rekao je Vilhelm.

STEFANOVIĆ: BEOGRAD PRIHVATA RAZLIČITOST

Potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović poručio je da podrška Paradi predstavlja način zaštite i odbrane ljudskih prava i Ustava. „Mislim da je ovom paradom Beograd pokazao da prihvata to da ima različitosti i da su mu ljudska prava na prvom mestu“, rekao je Stefanović. Prema njegovim rečima, podrška Prajdu značajna je zbog Ustava i zakona Srbije.

Svetski mediji o beogradskoj Paradi ponosa

Pariz, Berlin, Prag, London – Svetski mediji su Paradi ponosa poklonili značajnu pažnju, uz zajedničku ocenu da je to značajan ispit za vlasti koje žele da se približe EU.

Britanski BBC javlja da je organizovanje Parade ponosa u Beogradu posle četiri godine pauze znak da je Srbija napravila jasan korak ka Evropskoj uniji i njenim vrednostima, prenosi Blic. „Usrećiti Brisel je glavni razlog održavanja Prajda“, navodi Gaj de Launi, izveštač vodećeg engleskog medija.

Agencija Frans pres napominje da se jučerašnji Prajd smatra „ključnim testom“ za Srbiju, kao kandidatom za članstvo u EU u smislu zaštite manjinskih prava. Francuska agencija podseća da je Parada ponosa bila zabranjena u protekle tri godine nakon što su ultranacionalisti napali učesnike šetnje i sukobili se sa policijom na prvoj manifestaciji te vrste koja je održana 2010. godine, a tokom koje je povređeno 150 ljudi.

– Nakon novih pretnji ekstremno desničarskih grupa uoči Parade, na ulicama Beograda raspoređeno je nekoliko hiljada pripadnika specijalnih policijskih jedinica, policajaca sa opremom za suzbijanje nereda, oklopnih vozila i vodenih topova, navodi AFP. Francuska agencija prenosi i da se preksinoć oko 500 članova ultranacionalističke grupe „Dveri“ sukobilo sa policijom kada su pokušali da dođu do zgrade Skupštine u znak protesta zbog planirane gej parade.

Nemački radio Dojče vele, u opširnom tekstu, prenosi da su i protivnici održavanja Prajda najavili svoj skup. Pošto organizatori beogradske Parade ponosa nisu dobili obaveštenje o eventualnoj zabrani, o kojoj se raspravljalo na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, parada će biti održana, konstatuje nemački radio. DV navodi i da je Viši prekršajni sud u Beogradu danas ukazao da se „sva lica koja policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda, mogu nadati da će biti procesuirana po hitnom postupku“.

Radio Slobodna Evropa citira predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da u nedelju prilikom održavanja Parade ponosa u Beogradu ne sme da bude nasilja jer se u Srbiji poštuju Ustav i zakoni.

Ovaj radio podseća i da je pre pet godina, nekoliko dana pred najavljenu a neodržanu Paradu ponosa, na smrt pretučen dvadesetosmogodišnji Francuz Bris Taton, koji je u Beograd došao da podrži svoj sportski klub. I RSE i DV navode da je na skupu protivnika Prajda bilo i sveštenih lica.